We luisteren naar opmerkingen nieuw kruispunt Sint-Apollonialaan en nemen maatregelen

Gepubliceerd op  maandag 24 maart 2025 om 11.12 uur

Na de openstelling van het vernieuwde kruispunt Sint-Apollonialaan – Keirlandse Zillen – Nijverheidsstraat kregen we heel wat opmerkingen, vooral over de verkeerssituatie voor fietsers. We begrijpen die bezorgdheden volledig. Veilig verkeer en in het bijzonder fietsveiligheid liggen ons nauw aan het hart. We beseffen dat het voor veel weggebruikers wennen is en dat de situatie op sommige punten onduidelijk was. We willen hier graag uitleg over geven én tonen welke maatregelen we ondertussen genomen hebben.

Waarom ziet het kruispunt eruit zoals het nu is?

Het kruispunt ligt vlakbij de spooroverweg en bestaat eigenlijk uit meerdere kruisingen na elkaar. Het ontwerp moest voldoen aan verschillende uitdagingen:

  • We wilden de Westcirculatie, die sinds 1995 bestaat, verder uitbouwen. Daarom kregen auto’s op de as Keirlandse Zillen en Nijverheidsstraat voorrang. Op die manier willen we doorgaand autoverkeer tussen de Turnhoutsebaan en de Zuiderring (N71) uit het Centrum houden.
  • Er rijdt veel fietsverkeer via de as Hangarstraat – Sint-Apollonialaan. Aan de zijde van de Hangarstraat was echter onvoldoende ruimte om brede fietsvoorzieningen aan te leggen. Daarom kozen we ervoor om fietsers via de Beeldekenslaan naar het dubbelrichtingsfietspad te leiden.
  • Een fietspad aan de andere zijde (kant Keirlandse Zillen) zou fietsers komende van de Hangarstraat verplichten om 3 rijstroken tegelijk over te steken, zonder veilige wachtzones. Dat vonden we onverantwoord. Nu kunnen fietsers oversteken met tussenstops op eilanden, wat een stuk veiliger is.

Aan de zijde van de Hangarstraat is dit een tijdelijke situatie tot de volledige heraanleg van de Hangarstraat, gepland in 2026.

Onvoldoende duidelijkheid na opening

We erkennen dat de signalisatie bij de opening niet voldoende duidelijkheid bracht. Dat hebben we ter plaatse zelf vastgesteld. Daardoor wisten fietsers soms niet dat ze komende uit de Hangarstraat moesten oversteken naar het dubbelrichtingsfietspad en kwamen ze onverwacht op het drukke kruispunt terecht.

Dit pasten we ondertussen aan

Binnen de week na de openstelling namen we verschillende maatregelen om de situatie veiliger en duidelijker te maken:

  • Er ligt nu een opvallende rode markering op het dubbelrichtingsfietspad in de Hangarstraat. Dit was al eerder gepland, maar kon door te lage temperaturen niet vóór de opening uitgevoerd worden. De rode markering wordt de komende dagen nog voorzien van duidelijke pijlen die de dubbele rijrichting verduidelijken.
  • Er werd een fietssuggestiestrook aangebracht in de Beeldekenslaan, tussen de Hangarstraat en het begin van het dubbelrichtingsfietspad. Zo zie je duidelijk dat je achter het kapelletje moet doorrijden om het dubbelrichtingsfietspad te bereiken. Daarnaast wordt ook de fietsoversteek in de Hangarstraat met extra belijning benadrukt.
  • Vanuit de Hangarstraat, Rechtestraat en Beeldekenslaan zullen nieuwe wegwijzers richting Achterbos duidelijk de fietsroutes tonen. Deze worden de komende dagen geplaatst.
  • Aan de verplichte fietsoversteek in de Hangarstraat staan nu extra borden en een duidelijke versperring. Ook de wegmarkeringen zijn uitgebreid, met pijlen richting Achterbos.
  • We roepen automobilisten actief op om in deze zone traag te rijden en extra op te letten voor fietsers. Het volledige kruispunt wordt mee opgenomen in de snelheidsbeperking tot 50 kilometer per uur die geldt voor de Keirlandse Zillen.

Wat staat er nog op de planning?

We blijven verder werken aan verbeteringen:

  • Tijdens de paasvakantie voeren we nog een borduurverlaging door in de Beeldekenslaan, waar het dubbelrichtingsfietspad start. Zo kan je dit met een minimaal niveauverschil gemakkelijker gebruiken.
  • Infrabel plaatste nog geen verkorte slagboom aan de zijde van het dubbelrichtingsfietspad. De aanvraag hiervoor werd in het verleden al ingediend en is inmiddels formeel goedgekeurd. We kregen de toezegging dat deze slagboom er tegen eind 2025 komt. We blijven aandringen om dit sneller te laten gebeuren.
  • De tijdelijke oversteeksituatie in de Hangarstraat pakken we structureel aan bij de volledige heraanleg van deze straat in 2026.

Onze vraag aan alle weggebruikers

We willen iedereen vragen om het aangepaste kruispunt op een veilige manier te gebruiken. Fietsers: volg de aangegeven route, ook al neemt dat nu wat meer tijd dan vroeger. Dat is nu de meest veilige optie, en jouw veiligheid primeert. Geef voorrang waar je voorrang moet verlenen. Automobilisten: pas je snelheid aan en blijf alert, zeker aan de spooroverweg en de fietsoversteken.

We blijven luisteren naar jullie opmerkingen en sturen bij waar nodig. Veilig verkeer en in het bijzonder fietsveiligheid vormen onze belangrijkste uitgangspunten.  Opmerkingen en suggesties ter verbetering kan je steeds overmaken via verkeersdienst@gemeentemol.be.

Adres
Molenhoekstraat 2 , 2400 Mol
Tel.
Vandaag
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 16 uur
Morgen
Afspraak: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur
Telefonisch: 9 tot 12 uur & 13.30 tot 19 uur