Samenwerking met vzw Poezencentrale Mol houdt aantal zwerfkatten beperkt

maandag 12 augustus 2019

Enkele jaren geleden sloot het gemeentebestuur een overeenkomst met de vzw Poezencentrale Mol om het aantal zwerfkatten in verschillende wijken binnen de perken te houden. Het gaat om een diervriendelijke project waarbij katten zonder baasje (dus zonder chip) gesteriliseerd worden. Nadien worden de katten opnieuw vrijgelaten in dezelfde omgeving. Het gaat enkel om zwerfkatten. De Poezencentrale neemt geen huiskatten mee.

Naar aanleiding van bezorgdheid bij enkele inwoners benadrukt het gemeentebestuur dat de vzw Poezencentrale Mol zich enkel richt op zwerfkatten. Het onderscheid met een huiskat is duidelijk zichtbaar omdat alle katteneigenaars sinds 2017 verplicht zijn hun dier te chippen en registreren. De medewerkers van de Poezencentrale controleren dit altijd voordat ze een sterilisatie laten uitvoeren.

Samenwerking vzw Poezencentrale Mol
Omwille van de wetgeving om de populatie aan zwerfkatten beperkt te houden, sloot het gemeentebestuur een akkoord voor een sterilisatieproject met de vzw Poezencentrale Mol. De op sommige plaatsen hoge concentratie van zwerfkatten in verschillende wijken, plantsoenen en braakliggende gronden, veroorzaakt problemen voor de dieren (slechte voeding, ziektes,..) en de omgeving (overlast, snelle voortplanting,…). Door de sterilisatie en castratie van zoveel mogelijk zwerfkatten daalt op termijn het aantal zwerfkatten.

Melden zwerfkatten
Een zwerfkattenprobleem kan je melden bij de milieudienst.

1. De milieudienst geeft het adres door aan vzw Poezencentrale Mol.
  2. vzw Poezencentrale Mol komt ter plaatse en beslist wat er best gebeurt.
    • Mogelijk vangen ze de zwerfkatten en worden deze nadien gecastreerd of gesteriliseerd.
    • Alle gevangen katten worden terug uitgezet op de plaats waar ze gevangen zijn. In geen geval kunnen of mogen wilde katten ergens anders uitgezet worden.
    • Tamme katten en kittens gaan – indien er plaats is – naar een opvang.
    • Enkel zwaar zieke of gewonde katten worden geëuthanaseerd.

Wachttijden: meldingen over kittens, zieke of gewonde katten krijgen altijd voorrang. Voor andere meldingen geldt een mogelijke wachttijd.

Het adressenbestand wordt afgewerkt in chronologische volgorde van melding.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be