Naar inhoud
Gemeente Mol

Delegatie Mollenaars terug uit Kara Kara met uitgebreid verslag

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 7 augustus 2019

Van 29 juni tot 9 juli trok een delegatie van vijf Mollenaars naar Kara Kara in Niger. Na acht jaar negatief reisadvies werden ze hartelijk ontvangen in onze zusterstad. Hilde Valgaeren, Marina Hannes, Luc Cambré, Michiel Van Baelen en Geerd Van Den Abbeele bezochten de stad en de vier projecten die we als gemeente ondersteunen. Ze bekeken waar het goed zat en waar er nog steun nodig is. Het volledige verslag kan je raadplegen op www.karamol.be.

Sinds 2007 heeft onze gemeente, naast de stedenband met Santo Tomás in Nicaragua ook een stedenband met de gemeente Kara Kara in Niger. De voorbije twaalf jaar gingen de leden van het Kara Karacomité er vijf keer op bezoek. Projecten zoals het vrouwen-, onderwijs-, water- en gezondheidsprogramma werden in overleg met de lokale bevolking opgestart en gerund. Elk project zorgt voor de broodnodige ondersteuning van de gemeente.

Het vrouwenprogramma
De reizigers zijn het erover eens dat het vrouwenprogramma de kern blijft van de samenwerking. Meer dan 30 vrouwengroepen doen aan groente-, fruit- en arachideteelt. Dit zorgt voor een grotere diversiteit aan voeding en natuurlijk voor een bijkomende financiële ondersteuning door vele families. Lemen ovens zorgen ervoor dat vrouwen op een economisch en ecologisch succesvolle manier kunnen koken. Het zelfbewustzijn van de vrouwen neemt enorm toe.

Het waterprogramma
Naast de acht waterpunten die er de voorbije jaren bijkwamen, plant het comité dit jaar drie nieuwe grote waterinstallaties. De volgende jaren staan er zelfs nóg zeven extra op de planning. Dit programma zorgt voor veel tevredenheid bij de lokale bevolking. Het betekent in vele gevallen dat ze geen kilometers moeten wandelen voor zuiver water. De bevolking werd ook beter ingelicht over het belang van zuiver drinkwater, waar vroeger minder aandacht voor was. 

Gezondheidsprogramma
In het gezondheidsprogramma ondersteunt het comité drie gezondheidscentra. De aanwezigheid van onder andere veel goed bewaarde medicijnen en een bestuurscomité voor elk gezondheidscentrum, krijgt de gezondheidszorg in Kara Kara op het juiste pad. De nood aan een opknapbeurt, vernieuwing van medisch materiaal en regelmatig onderhoud blijven uitdagingen voor de toekomst. 

Onderwijsprogramma
In Kara Kara volgen 9.000 leerlingen tussen 6 en 12 jaar les in slechts 80 stenen klassen en 140 klassen in ‘paillotte’, gevlochten droge takken. De klassen in ‘paillotte’ maken het extra moeilijk, ze moeten na de jaarlijkse regenval heropgebouwd worden, wat ervoor zorgt dat de lessen elk jaar met vertraging starten. Het comité bekijkt welke middelen er nodig zijn om het tekort aan leslokalen op te vangen en op welke projecten ze extra moeten inzetten. 

Alle projecten die onze gemeente ondersteunt, worden ter plaatse begeleid. Elke keuze die gemaakt wordt, gebeurt steeds in samenspraak met de bevolking en de gemeenteraad van Kara Kara. Voor het volledige verslag van de delegatie en de toekomstplannen neem je een kijkje op www.karamol.be

Meer info: Kara Karacomité, 014 33 15 63, info@karamol.be