Naar inhoud
Gemeente Mol

Realisatie nieuw kampgebouw Galbergen start na krokusvakantie

donderdag 28 februari 2019

In de week na de krokusvakantie start bouwbedrijf Driesen met de realisatie van een nieuw kampgebouw op de site Galbergen. De werken nemen ongeveer een jaar in beslag zodat we zeker voor de zomer van 2020 het volledig vernieuwde kampgebouw in gebruik kunnen nemen. Tijdens de werken blijft de aanpalende speeltuin steeds open. Ook de speelpleinwerking tijdens de zomervakantie ondervindt weinig hinder van de met hoge hekken veilig afgesloten werfzone.

 

 

Naast Jeugdkamp De Maat realiseren we met het kampgebouw op de Galbergen een tweede gemeentelijke locatie waar jeugdverenigingen en groepen op kamp kunnen komen. Ook voor de vzw Speelpleinen Galbergen is het nieuwe kampgebouw van groot belang.

Meerdaagse cursussen jeugdmonitor

Vroeger organiseerde de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) jaarlijks meerdaagse cursussen in het kampgebouw. Hierdoor stroomden de deelnemers gemakkelijk door naar de speelpleinwerking. Sinds de cursussen op een andere plek plaatsvinden, hebben de deelnemers minder voeling met speelplein Galbergen. Een terugkeer naar de Galbergen zal de speelpleinwerking ongetwijfeld een nieuwe boost geven. Zo is domein Galbergen een prachtlocatie voor speelpleinwerking: de ligging op wandel- en fietsafstand van het station, de voordelen van de natuur,…

Wisselwerking met speelpleinwerking

Een nieuwe kampplaats biedt nog meer voordelen voor de speelpleinwerking. De samenwerking tussen de kampgroepen en de speelpleinwerking tijdens de zomervakanties vormt een extra toegevoegde waarde: samen een spel spelen, ervaringen uitwisselen,…

Bestaande gebouw strippen en uitbreiden

Het nieuwe kampgebouw wordt gerealiseerd door het bestaande gebouw tot op de basisstructuur te strippen en uit te breiden. Dit gebouw dateerde van 1957. Het deel waar nu de keuken en de berging gevestigd zijn, wordt volledig afgebroken. Om te voldoen aan de strenge energienormen krijgt het gebouw een dikke isolatielaag aan de buitenzijde, waarna de muren met dakpannen worden afgewerkt. Met dit natuurlijk materiaal integreert het gebouw zich maximaal in de groene omgeving.

Op het gelijkvloers krijgt de bestaande polyvalente zaal een uitbreiding met aanpalend een nieuwe keuken. In het nieuwe deel van het toekomstige kampgebouw komt het nieuwe sanitair, een bergruimte en de trappenhal met lift. Op de bovenverdieping voorzien we 14 slaapvertrekken voor minimum 90 bedden. De indeling van de slaapvertrekken voor 4, 6, 8, 10 of 12 bedden kan nog worden aangepast. De ingang van het kampgebouw wordt geheroriënteerd naar de Speelpleinstraat. Op die manier wordt de omgeving van de speeltuin autoluw. Ter hoogte van de nieuwe ingang komt een overdekt terras.

Maximale toegankelijkheid

Bij het ontwerp van het kampgebouw ging zeer veel aandacht naar een maximale toegankelijkheid. Zo wordt ook de oude bestaande kasseiweg naar de speeltuin vervangen door een pad dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be