Naar inhoud
Gemeente Mol

Nieuwe regelgeving Vlaams Woninghuurdecreet in werking sinds 1 januari 2019

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 15 januari 2019

Sinds 1 januari 2019 is de nieuwe regelgeving van het Vlaams Woninghuurdecreet in werking. Alle huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden gesloten, vallen onder de nieuwe regelgeving. In het decreet staan nieuwigheden rond onder andere de staat van het gehuurde goed, de duur van de huurovereenkomst, de huurwaarborg,… Je vindt alle informatie op de nieuwe website www.woninghuur.vlaanderen.

Op 9 november 2018 kondigde de Vlaamse Regering het Vlaams Woninghuurdecreet af. Of je nu huurder, verhuurder of kotstudent bent, alle huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden gesloten, vallen onder de nieuwe regelgeving. Die is enkel van toepassing op de huurovereenkomsten voor een woning als hoofdverblijfplaats en op studentenhuisvesting. Dus niet op handelshuurovereenkomsten, pachtcontracten of huurcontracten voor kantoren, tweede verblijfplaatsen en garages. 

Wat verandert er dan precies?

In het decreet staan nieuwigheden rond onder andere de staat van het gehuurde goed, de duur van de huurovereenkomst, de huurwaarborg, de opzeggingsmogelijkheden, de overdracht van de huurovereenkomst, de onderverhuring, de indexatie en de eventuele herziening van de huurprijs. Het decreet bevat ook vernieuwingen op het vlak van medehuur en studentenhuurovereenkomsten. Informeer je dus goed voor je als verhuurder een huurcontract opstelt of als huurder een contract ondertekent.

Downloads