Naar inhoud
Gemeente Mol

Bladman heeft zijn bladkorven weer uitgezet! Een opfrissing van de regels

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
vrijdag 5 oktober 2018

De bladkorven duiken weer op in het straatbeeld. Bladman start met het ophalen van de bladeren met zijn bladmobiel, het kan zijn dat je hem al eens hebt gespot. Tijd om de regels nog eens boven te halen! Wat mag er nu weer niet in de bladkorven? Mag ik een bladkorf verplaatsen? We frissen jullie geheugen nog eens op zodat Bladman zijn werk goed kan blijven doen.

Sinds enkele jaren werken we met een objectief bladkorvenplan. Volgens dit plan krijgen straten met laanbomen hoger dan tien meter bladkorven. Tussen elke bladkorf zit een afstand van 50 meter. Bladman vindt volgende aandachtspunten heel belangrijk:

 

Hoe kan jij Bladman helpen? 

  • Je verzamelt de afgevallen bladeren van de laanbomen in de bladkorf.
  • Bij een volle bladkorf leg je de overige bladeren op een hoopje ernaast. Maak geen nieuwe hoopjes tussen twee bladkorven in. Anders krijgt Bladman zijn weekronde niet tijdig afgewerkt.
  • Je gooit alleen bladeren in de bladkorf. Geen takken of ander afval, want dan gaat de bladmobiel stuk.
  • Je laat de bladkorven op hun vaste plaats staan. Om burenruzies te vermijden!

Wat vindt Bladman niet fijn? 

  • Extra zelfgemaakte bladkorven. Bladman heeft tijdens zijn weekronde jammer genoeg geen tijd om nog meer bladkorven leeg te maken. Anders blijven andere bladkorven in de kou staan.
  • Huis-, tuin- en keukenafval in de bladkorven. Daar wordt de bladmobiel ziek van.
  • Verplaatste bladkorven. Zo raakt Bladman helemaal de kluts kwijt.
  • Bladeren uit eigen tuin in de bladkorven, zo krijgt Bladman al zijn werk niet gedaan.

Duidelijk én praktisch
De regels zijn nodig om een tijdige en degelijke ophaling te garanderen. Bij elke overtreding kost het veel meer tijd om de bladkorven leeg te maken. Bij een eerste overtreding hangt Bladman een melding aan de bladkorf. Bij een tweede overtreding verwijdert Bladman de korf voor de rest van het seizoen.

Linten rond de bomen
Om duidelijk aan te geven wanneer Bladman is langs geweest, vind je na elke lediging een gekleurd lint rond de bomen op het einde van jouw straat. Elke ophaling krijgt een andere kleur. Bladman plant wekelijks een ophaalmoment in totdat de bladeren van de bomen zijn gevallen. Op het einde van de herfst zie je dus verschillende gekleurde linten hangen.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 37, milieudienst@gemeentemol.be