Naar inhoud
Gemeente Mol

Installatie Tovertafel schot in de roos voor personen met dementie

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 3 april 2018

Het woonzorgcentrum in Ten Hove nam op vrijdag 30 maart een Tovertafel in gebruik. De Tovertafel projecteert animaties op een tafel en reageert op bewegingen van handen en armen. Op die manier lokt het toestel reacties uit bij ouderen met dementie. Het levert waardevolle momenten op en creëert verbinding tussen de ouderen en hun familieleden of verzorgenden. Een schot in de roos, zo blijkt uit de respons van de bewoners.

Het spelconcept van de Tovertafel bestaat uit interactieve lichtanimaties die worden geprojecteerd op een gewone tafel. De animaties reageren op de bewegingen van handen en armen. Er werden negen spellen ontwikkeld speciaal om ouderen met dementie op fysiek, sociaal en mentaal vlak te stimuleren. De Tovertafel geeft regelmatig sensorische aanmoedigingen zodat de aandacht van de ouderen geprikkeld blijft.

Passief gedrag doorbreken

Door middel van speelse interacties brengt de Tovertafel het plezier in bewegen en sociale interacties terug. Uit onderzoek blijkt dat 90 % van de ouderen met dementie zeer passief is. Zij hebben behoefte aan persoonlijke stimulatie wat in de zorg helaas moeilijker en moeilijker kan worden aangeboden. Door op een speelse manier beweging en gesprekken te stimuleren, doorbreekt de Tovertafel deze onverschilligheid. Dit zorgt voor een waardevol contact tussen mensen de ouderen en hun bezoekers.

Geen extra personeelsinzet

De Tovertafel is inzetbaar zonder extra begeleiding van het personeel. Het kan zowel zelfstandig als samen met medewerkers of familieleden worden gespeeld.

Meer info: woonzorgcentrum in Ten Hove, paramedische dienst, 014 33 16 43, leen.dens@ocmwmol.be