Naar inhoud
Gemeente Mol

Al 35 renners voor retrokoers ‘Groote Prijs Bristol Moll’, schrijf jij ook in?

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 6 maart 2018

Al 35 renners schreven in voor de retrokoers ‘Groote Prijs Bristol Moll’ op 2 april. Wil je graag deelnemen aan de retrokoers? Wacht dan niet te lang, het maximum aantal deelnemers is 60. Schrijf ten laatste op 14 maart 2018 in. Kandidaten moeten minstens 18 jaar oud zijn. Deelnemen kan enkel op een eigen fiets van minstens 25 jaar oud. De organisatie is in handen van WTC de Grimberggeiten van Café ’t Wassalon in samenwerking met het gemeentebestuur. De wedstrijd past binnen een grootschalig eerbetoon aan de vroegere Molse fietsenfabriek Bristol: ‘Op Velo Bristol’.

Eind 1908 richten vier broers Huysmans de fietsenfabriek Bristol op. De fabriek kent haar gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog. De fabrikant organiseert jarenlang een criterium in het centrum van onze gemeente waar belangrijke renners als Van Steenbergen, Coppi, Bartali,… aan deelnemen. Vanaf 1923 wordt één van de eerste koersen in Mol georganiseerd onder de naam ‘Groote Prijs Bristol’. De Bristol-eigenaars baten ook een velodroom uit in Mol en Geel, waar ze baanwedstrijden organiseren. In 1949 wordt Rik Van Steenbergen in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen op een Bristol-fiets uit Mol. Maar het zijn vooral gewone fietsen die het atelier aan de Markt in Mol verlaten en hun weg vinden naar fietsenwinkels over heel de Kempen.

Grootschalig eerbetoon

Als ode aan dit bijzondere bedrijf uit de Molse geschiedenis slaan een aantal initiatiefnemers de handen in mekaar voor een grootschalig eerbetoon. De retrokoers ‘Groote Prijs Bristol Moll’ moet een belangrijke publiekstrekker worden binnen het programma.

Inschrijven retrokoers ‘Groote Prijs Bristol Moll’

Ben je sportief en kan je tegen een hoog tempo makkelijk 40 à 50 kilometer koersen? Duik dan samen met ons mee in de tijd en schrijf je in voor de retrokoers via www.gemeentemol.be > e-loket > Bristol: Retrokoers ‘Groote Prijs Bristol Moll’, inschrijving. Renners en rensters moeten minimum 18 jaar oud zijn. De gebruikte fiets hoeft geen Bristolfiets te zijn maar is minstens 25 jaar oud, zonder klikpedalen en de versnellingen bevinden zich op het frame. Raadpleeg het wedstrijdreglement op www.opvelobristol.be.

Op velo Bristol

Naast de retrokoers ‘Groote Prijs Bristol Moll’ staat er op 2 april ook een Bristolparade op het programma waaraan uitsluitend deelnemers met Bristolfietsen mogen deelnemen. Deze wordt voorafgegaan door een kinderrit. Een overzicht van alle activiteiten die binnen dit grootschalig eerbetoon passen, vind je op www.opvelobristol.be.

Meer info:

> dienst erfgoed, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be

> dienst toerisme, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be

> www.opvelobristol.be