Naar inhoud
Gemeente Mol

Maart en april helemaal in het teken van ‘Op velo Bristol’

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 6 februari 2018

Dit jaar staan maart en april helemaal in het teken van de oude Molse fietsenfabriek Bristol. De fabriek kende haar gloriejaren tijdens het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog. Naast gewone fietsen maakten ze ook koersfietsen, waaronder de fiets waarmee Rik Van Steenbergen in 1949 wereldkampioen werd. Als ode aan dit bijzonder bedrijf uit de Molse geschiedenis slaan een aantal initiatiefnemers de handen in mekaar voor een grootschalig eerbetoon vol leuke activiteiten voor jong en oud. Bekijk een overzicht van de activiteiten op www.gemeentemol.be/opvelobristol.

20 maart: Lezing ‘De Koers. Ons Leven.’ van Geert Vandenbon en Carl Berteele

Carl Berteele en Geert Vandenbon vertellen honderduit over de koers en hoe ze hun leven zin gaf. Carl Berteele is sinds 1993 de stem van de koers, meestal op de Sporzamotor. Of het nu de Tour is, het WK of Vlaanderens Mooiste, als geen ander analyseert hij de koers en wat er omheen gebeurt. Geert Vandenbon werkte meer dan 20 jaar achter de schermen van de Ronde en is onder meer medestichter van het Rondemuseum in Oudenaarde en uitgever/auteur van wielerboeken.

31 maart – 22 april: Expo ‘Op Velo Bristol’

De tentoonstelling ‘Op velo Bristol’ dompelt je onder in het verhaal van Bristol. Bewonder de tientallen Bristolfietsen waaronder bijzondere exemplaren zoals de 100-jarige viertandem en de driewieler. Topattractie is zeker de originele Bristolfiets waarmee Rik Van Steenbergen wereldkampioen werd in 1949. Ook de gouden medaille die Bristolrenner Eugène Van Roosbroeck won op de Olympische Spelen kan je van dichtbij bekijken. Het verhaal van de fietsenfabriek wordt voorgesteld aan de hand van originele posters, archiefstukken en foto’s.

2 april: Retrokoers: Groote Prijs Bristol Moll

Een heus retrodorp met verschillende retrokoersen. Zowel kinderen als volwassenen mogen deelnemen.

  • 14 tot 14.45 uur: kinderrit
  • 15 tot 15.30 uur: Bristolparade
  • 16 tot 17 uur: Groote Prijs Bristol Moll

Om 17.15 uur sluiten we ter hoogte van café 't Wassalon in de Corbiestraat af met de huldiging van de winnaars retrokoers 'Groote Prijs Bristol Moll'. Doorheen het koersprogramma zie je leuke animaties uit de tijd van toen: optredens van Opgeweckt, nostalgische kermisattracties, veldkeuken met spekbakkers, ...

3 april: Expo ‘Kunst in Koers’ – Erik Nagels

In deze tentoonstelling toont Erik Nagels een 25-tal schilderijen die hij realiseerde met de koers in gedachten. Erik Nagels raakte in kunst- en wielermilieus bekend met ' De Ontsnapping’, een kunstwerk dat onder meer te zien was in Oostende, waar de renners uit polyester tussen eb en vloed vochten om te overleven.

6 april: Koerscafé – Begijn Le Bleu

‘De Ronde van Begijn’ is een koerscafé met panache waarin comedian en wielerliefhebber Begijn Le Bleu, onder andere bekend van 'Foute Vrienden', twee befaamde coureurs op bezoek krijgt. Bernard Bidon draait ondertussen fijne muziekjes en staat garant voor een topsfeer.

15 april: The Bristol Retro Bike Ride

Een leuke retro fietstocht voor jong en oud door de Kempen. We bezoeken de Bristoltentoonstelling in de Zwaan en vertrekken dan voor een unieke fietstocht vol bezoeken aan leuke wielerplekjes en heerlijke versnaperingen tussendoor.

22 april: Erfgoeddag ‘Bollekeskermis’

‘Kies voor Erfgoed’, dat is het thema van Erfgoeddag 2018. In de Kempense volksmond worden verkiezingen ook wel lacherig ‘bollekeskermis’ genoemd. Speciaal voor Erfgoeddag organiseren we een grandioze, knotsgekke, feestelijke Bollekeskermis op de expo ‘Op Velo Bristol’. Vul jij het winnend formulier in? Dan win jij een authentieke Bristolfiets!

Meer info: dienst heemkunde, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be, www.opvelobristol.be