Uitbreiding Talpa-cameranetwerk in politiezone Balen-Dessel-Mol

dinsdag 3 oktober 2017

Dit jaar werden op zestien locaties in de drie gemeenten van onze politiezone camera's geïnstalleerd. Daarmee werd het TALPA-cameranetwerk van de politiezone Balen-Dessel-Mol fors uitgebreid. In het voorbije half jaar werden camera's geplaatst langs de Abdijlaan, Borgerhoutsendijk, Baileybrug, Zuiderring, spoorwegovergang Martelarenstraat en Sint-Apollonialaan, Donk en Sluis (Mol), langs de Olmensebaan en de Meerhoutsebaan (Olmen) in Balen en langs de Nieuwedijk in Dessel. Daarmee zijn er nu in totaal al op 26 locaties in onze politiezone 'slimme camera’s' operationeel.

TALPA staat voor ‘Technische Applicatie Lokale Politie Aandacht’. Het TALPA-cameranetwerk in onze politiezone bestaat uit bewakings- en ANPR-camera’s (automatische nummerplaatlezers).

Dankzij de ANPR-camera’s kan het verkeer dat langs belangrijke assen in onze zone passeert in beide richtingen gecontroleerd worden. Denk aan grote toegangs- en invalswegen, maar bijvoorbeeld ook spoorwegovergangen en bruggen. Deze ‘slimme camera’s’ herkennen nummerplaten en vergelijken ze met bestaande databanken. Op die manier worden voertuigen opgespoord die gestolen, geseind, niet-verzekerd of niet-gekeurd zijn. Zo werden al heel wat geseinde voertuigen gedetecteerd of onderschept. TALPA wordt ook gebruikt in het kader van verkeershandhaving. “Het netwerk zorgt niet alleen voor een betere verkeersveiligheid, maar is ook bedoeld als hulpmiddel bij het zoeken naar bewijsmateriaal bij overlast en misdaad. Op die manier wordt de pakkans van de daders verhoogd.”, verduidelijkt persofficier Robert Lehaen.

TALPA leidt tot opheldering

Met het TALPA-cameranetwerk werden al heel wat successen geboekt. “Zo ontdekten we in het verleden bijvoorbeeld een cannabisplantage door het volgen van een verdacht voertuig en werd een overvaller met vluchtauto gevat. Via onze bewakingscamera’s konden we ook al het traject van een overvaller volgen vanaf de plaats van de misdaad tot aan het treinstation in Mol. In een onderzoek naar een verkrachting bleek uit beelden van de bewakingscamera’s dat de dader en het slachtoffer elkaar kenden. Zulke informatie is cruciaal in een onderzoek.”, legt commissaris Lehaen uit.

Dankzij het cameranetwerk kan ook verder gekeken worden dan de grenzen van de eigen politiezone. “In heel wat onderzoeken zijn er verschillende politiezones betrokken. Via ANPR-data kunnen we makkelijk en snel gegevens uitwisselen en nagaan of er een link is tussen bepaalde misdrijven op verschillende locaties. Zo zijn intercepties vaak het resultaat van de gezamenlijke inspanningen, zelfs over provinciegrenzen heen. Zo werd in november vorig jaar een bende opgepakt die op grote schaal schoenen gestolen had in verschillende vestigingen van Torfs.”, voegt Lehaen nog toe.

Locaties

De eerste ANPR-camera's in onze politiezone verschenen in 2012 op de brug in Balen (Molsesteenweg) en aan de spoorwegovergang in Mol (Statiestraat). Intussen worden de camera's ingezet op 26 van de in totaal 39 voorziene locaties in de drie gemeenten. De bedoeling is om tegen 2018 het volledig voorziene netwerk operationeel te hebben.

Meer info: politiezone Balen-Dessel-Mol, 014 33 37 00