Naar inhoud
Gemeente Mol

Mollenaar Kurt Geysen en Balenaar Tom Geysen gehuldigd voor heldendaad

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 3 oktober 2017

Tijdens de politieraad van de politiezone Balen-Dessel-Mol van 2 oktober werden Mollenaar Kurt Geysen en Tom Geysen uit Balen gelauwerd voor hun moedige optreden; beide mannen redden vorig jaar iemand uit het kanaal. Ze werden gelauwerd met een medaille en een diploma van het ‘Carnegie Hero Fund’.

Toen de 37-jarige Mollenaar Kurt Geysen op 22 juni 2016 langs het kanaal Dessel-Kwaadmechelen fietste, werd hij staande gehouden door een getuige die een oudere dame in het water had zien belanden. Kurt sprong dadelijk in het kanaal en bracht de drenkelinge op het droge, waar hij de vrouw reanimeerde tot de brandweer arriveerde.

De 16-jarige Tom Geysen uit Balen redde op vrijdag 1 juli 2016 een man van middelbare leeftijd die met zijn voertuig in het kanaal Dessel-Schoten reed, ter hoogte van de Molse Kajakclub. Tom aarzelde geen seconde en zwom meteen naar de auto. Hij bracht de in paniek geslagen chauffeur veilig naar de oever.

Voorbeeldige burgerzin
"De politieraad en het -college hopen dat de heldhaftigheid van beide heren anderen inspireert om altijd alert te zijn en elkaar te helpen in noodsituaties. De politiezone zet Tom en Kurt alvast in de bloemetjes voor hun voorbeeldige burgerzin. De uitzonderlijke daden werden ook voorgedragen bij het ‘Carnegie Hero Fund’. We zijn dan ook blij dat onze aanvraag tot huldiging aanvaard werd en de knappe acties van Kurt en Tom erkend worden.”, aldus korpschef Roger Mol.

Wat is het Carnegie Hero Fund?
Het Carnegie Hero Fund werd in België opgericht in 1911. De Amerikaanse filantroop Andrew Carnegie schonk een aanzienlijk kapitaal aan de Belgische regering dat moest dienen om steun te verlenen aan vreedzame helden en aan de gezinnen van hen die hun leven verloren als slachtoffer van hun dienstvaardigheid. Aan de door de Commissie erkende laureaten wordt, rekening houdend met een aantal criteria, de gouden, de zilveren of de bronzen medaille toegekend, telkens met het diploma. Aan de gezinnen van hen die bij een moedige daad het leven lieten, kan geldelijke steun worden verleend.

Meer info: politiezone Balen-Dessel-Mol, 014 33 37 00