Naar inhoud
Gemeente Mol

Nieuwe klaslokalen en groene speelplaats voor gemeentelijke basisschool Klim-Op

maandag 2 oktober 2017

De gemeentelijke basisschool Klim-Op nam op vrijdag 1 september drie nieuwe klaslokalen en een groene speelplaats in gebruik. Ze vierden dit met een officiële feestelijke opening op vrijdag 29 september waarop zowel leerlingen, leerkrachten als ouders en tal van partners uitgenodigd waren.

Op 2 mei 2017 vierde de school haar 90ste verjaardag. Momenteel telt de gemeentelijke basisschool Klim-Op in Ginderbuiten 295 leerlingen, waarvan 98 kleuters en 197 lagere school kinderen. Door het groeiend aantal leerlingen had de school dringend nood aan extra klaslokalen. Met de komst van de nieuwbouw komen er 72 extra plaatsjes bij. Twee kleuterklassen en een eerste leerjaar namen op 1 september alvast hun intrek in de nieuwe lokalen.

Verder omvatten de werken ook het vernieuwen van de verwarming van de kleuterschool, de oude gang renoveren tot een overdekte speelplaats voor de kleuters, extra bergruimtes voorzien, hekken en een nieuwe schoolpoort plaatsen én de omgeving van de nieuwbouw beplanten.

Groene speelplaats

In 2015 kocht het gemeentebestuur een perceel aan dat naast de school gelegen is. Goed nieuws! Door de extra ruimte kon de school een groene en avontuurlijke bewegings-, leer- en ontspanningsruimte creëren voor alle kinderen. Klim-Op is een dorpsschool, maar door het gebrek aan groen en speelruimte voelde dit eerder aan als een stadsschooltje. De hele schoolgemeenschap (directeur, leerkrachten, ouders en kinderen) wou hier verandering inbrengen.

Werkgroep GRAS

Voor de realisatie van de groene speelplaats werd de ‘werkgroep GRAS’ opgericht met hierin vertegenwoordigers van de ouders, leerkrachten, directie en een link met de werkgroep verkeer en MOS (Milieuzorg Op School). MOS ontwikkelde samen met de leerkrachten een duidelijke visie aan welke voorwaarden een groene, avontuurlijke speelplaats moet voldoen.

Participatie

De werkgroep GRAS ondernam tal van stappen om tot het eindresultaat te komen. De kinderen en de leerlingenraad zetten hun dromen op papier. De werkgroep bracht deze tekeningen samen en verwerkte ze tot één plan. Experten werden geraadpleegd, van groendienst tot tuinbedrijven. Meermaals wijzigde het plan. Dankzij een investering van het oudercomité van meer dan 10.000 euro, tal van sponsors, de hulp van het gemeentebestuur en meerdere klusdagen met vrijwilligers (ouders, grootouders,…) en personeel, kon de groene speelplaats gerealiseerd worden.

Inrichting groene speelruimte

De groene speelplaats biedt de kinderen tal van mogelijkheden om te spelen, natuur te beleven, tot rust te komen, te bewegen, te fantaseren,… Zij vinden er onder andere een moestuin, kippenhoek, speeltuigjes, klimmuur, leescaravan, picknickbanken, openluchtklas, Finse piste, speelkeuken, boomstronken voor spel en vertelkring, zetels om te chillen, beplanting, krijtborden,…

Nog op de planning

Ook na de feestelijke opening van de nieuwe klaslokalen en de groene speelplaats krijgt dit verhaal een vervolg. Een wilgenhut, meer muurschilderingen in samenwerking met MUURKUUR, een evenwichtsparcours, een speelbos voor de kleuters, een fietsenstalling aan de Scheppelijkestraat,… én een nieuw logo voor de school zitten er nog aan te komen.

Meer info: gemeentelijke basisschool Klim-Op, 014 31 50 00, gbs.klimop@skynet.be