Naar inhoud
Gemeente Mol

24 kandidaat-vrijwilligers starten vorming voor open huis kankerpatiënten

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
donderdag 7 september 2017

Maar liefst 24 inwoners meldden zich aan als vrijwilliger om kankerpatiënten en hun naasten te begeleiden in het open huis van vzw Alegria. Dit open huis opent in het najaar de deuren in onze gemeente. Eind augustus startten de vrijwilligers in kleine groepen aan hun opleiding. Op donderdag 7 september ontmoetten alle vrijwilligers elkaar voor het eerst in de voltallige groep.

29 inwoners meldden zich aan als vrijwilliger. 24 van hen gaven tijdens het intakegesprek aan te willen werken in het open huis van vzw Alegria. De overige vijf gaan aan de slag in de Kempense ziekenhuizen. 

Intakegesprek en vorming
Alle kandidaat-vrijwilligers namen deel aan een uitgebreid intake-gesprek. Nu startten ze een intensieve vorming van vier volledige dagen, georganiseerd door Kom op tegen Kanker. Omwille van het grote aantal vrijwilligers splitst vzw Alegria de groep voor een gedeelte van de vorming in twee. Op donderdag 7 september kwam de groep voor het eerst voltallig samen. De vrijwilligers maken tijdens de vorming kennis met de werking van een open huis, maar ook met de ziekte en het ziekteproces. Ze leren hoe patiënten kanker ervaren en op welke manier ze hen en hun naasten kunnen ondersteunen tijdens hun vrijwilligerswerk. 

Open huis
Een open huis zorgt voor een luisterend oor, maar ook voor kracht om om te gaan met de ziekte. Mensen met kanker en hun naasten kunnen er terecht voor lotgenotencontacten, individuele begeleiding, verwensessies, workshops, lezingen en ontspannende wandel- en fietstochten. De volledige werking steunt op de inzet van vrijwilligers. Het open huis in onze gemeente opent dit najaar de deuren op de hoek van de Edmond Van Hoofstraat en de Gasthuisstraat vlakbij het Heilig Hartziekenhuis. 

Het nieuwe open huis komt tot stand dankzij de samenwerking van vzw Alegria met het Heilig Hartziekenhuis, Kom op tegen Kanker, LotinCo en gemeente Mol.

Meer info: vzw Alegria, 014 888 111, info@alegriavzw.be, www.alegriavzw.be