Naar inhoud
Gemeente Mol

Behaag onze Kempen! Bestel je plantgoed voor 31 oktober

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
maandag 4 september 2017

Van 1 september tot 31 oktober loopt in onze gemeente de 23ste editie van de actie 'Behaag onze Kempen’. De organisatoren promoten hiermee de inheemse en streekeigen soorten. Ze bieden verschillende soorten aan en leggen de regels van de kunst uit. Het bestelformulier, nuttige informatie over het aanbod en welk plantgoed geschikt is voor jouw tuin vind je op www.iok.be/bok.

Inheemse en streekeigen haagplanten gedijen van nature goed op onze arme Kempense zandgronden. Ze trekken meer diersoorten aan en vergroten de natuurwaarde van je tuin. De planten zijn bovendien beter aangepast aan ziektes, uitzonderlijke vorstperiodes en interacties met andere organismen.

Vooraf goed informeren
Informeer je vooraf goed over de soorten die geschikt zijn voor jouw tuin. Je vindt heel wat nuttige informatie op www.iok.be/bok.

Aanbod
Het aanbod bestaat uit inheems en streekeigen haagplantsoen, (hoogstam)fruitbomen, kleinfruit, vruchtbomen, enkele klimplanten en heesters, steunpalen voor fruitbomen en compost. Ideaal om je bodem te verrijken bij de aanplant van fruitbomen en hagen. Naast bio-bloemenzaad voor bloemenweiden kan je vanaf dit jaar ook bio-bloembollen aankopen om nog meer bijen aan te trekken. Verder is er ook een bijenbosje samengesteld met een combinatie van bijenvriendelijk haagplantsoen.

Infoavonden
In september gaan er drie infoavonden door. Naast informatie over de actie en het aangeboden plantgoed, krijg je er ook heel wat tips en je kan er ideeën opdoen. Inschrijven is niet nodig.

Datum / uur Wat? Locatie
Za 16/09 om 14u en 15u Rondleiding in gezins-speel-oogst-pluk-geniet-tuin van Sara, Jan en kids Spoorwegstraat 61, Heist-op-den-Berg
Za 17/09 van 10-17u Infostand van Behaag onze Kempen met advies op maat van je tuin op Happening Lokaal en Gezond Natuurgebied Schupleer, Dijkbaan, Vorselaar
Za 23/09 om 10u Rondleiding in architecturale natuurtuin van Michel Geys Heistraat 7, Mol
Za 23/09 om 14u Rondleiding door Joeri Cortens in Natuuraard De wending Albert Van Dyckstraat 66, Turnhout

Bestel je fruitbomen, dan ontvang je kort na de afhaaldag een uitnodiging voor de informatieavond over de aanplant, de snoei en het onderhoud van fruitbomen. Zo ben je meteen gewapend om de bomen een vruchtbare toekomst te verzekeren.

Kies voor een gemengde haag
Gemengde hagen bestaan uit meer dan één soort. Deze hagen zijn beter bestand tegen ziekten en plagen en hebben een mooi blad-, bloesem-, en besseneffect.

Hoe bestellen?

  • Online bestelformulier op www.iok.be/bok
  • Bestelformulier downloaden via www.gemeentemol.be of af te halen en in te leveren bij de milieudienst in ’t Getouw, Molenhoekstraat 2
  •  

Afhalen plantgoed
Je haalt het bestelde plantgoed zelf af op zaterdag 18 november tussen 9.30 en 11.30 uur aan de gemeentelijke werkplaats Zerko, Slagmolenstraat 1. Vooraf te betalen via overschrijving, meer info hierover krijg je bij inschrijving.

Initiatiefnemers
De actie Behaag onze Kempen is een initiatief van IOK, Natuurpunt, Velt, Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en 26 Kempense gemeentebesturen, waaronder ook onze gemeente.

Meer info:

> behaag.onze.kempen@iok.be, www.iok.be/bok
> milieudienst, 014 33 07 37, milieudienst@gemeentemol.be