Olympische BMX-ster Elke Vanhoof Molse sportvrouw van het jaar

maandag 6 februari 2017

Op 3 februari werden de jaarlijkse sporttrofeeën uitgereikt in Schouwburg Rex. 140 individuele kampioenen en elf kampioenenploegen werden in de bloemetjes gezet voor hun mooie sportprestaties. Het hoogtepunt van de avond was het bekendmaken van de sportlaureaten van 2016.

De persprijs ging naar Hockeyclub Inter Mol. Maar liefst zes ploegen van de club werden dit jaar kampioen in hun divisie. De club begeleidt momenteel 350 leden, waarvan 90 procent jonger is dan 18 jaar.

De Trofee van Sportverdienste ging naar Ludo Boonen. Ludo was van 1985 tot en met 2015 sportfunctionaris en beheerder van de gemeentelijke sportinfrastructuur. Ludo behartigde in die 30 jaar de belangen van de sport. Hij stippelde een sportbeleid uit waarbij hij aandacht had voor individuele sporters en voor sportclubs. Zowel Mollenaars, niet-Mollenaars, recreatieve en competitieve sporters van alle leeftijden kwamen aan bod. Jeugdsport, een kwaliteitsvol sportaanbod en vorming van trainers waren vaak extra aandachtspunten.

Silke Geys kreeg de titel van meeste beloftevolle jongere van het jaar. De 11-jarige Silke is aangesloten bij Twirlingclub Attitude Retie. Twirling is ritmische gymnastiek waarbij er gebruik wordt gemaakt van een baton (stok). Dit jaar nam zij deel aan een aantal nationale en internationale wedstrijden. Ze werd Belgisch kampioene en op de Champions Trophy in Nederland behaalde zij voor twee disciplines binnen het Twirling een eerste plaats. Silke traint elke week gemiddeld 17 uur.

De trofee voor beste G-sporter van het jaar ging naar Seppe Loots. Hij speelt basketbal bij BBC Geel en behaalde afgelopen jaar twee gouden medailles op internationale tornooien in Venetië en Dessel. Tijdens de ‘Special Olympics Belgium’ eindigde Seppe met zijn ploeg op de 2de plaats.

Elke Vanhoof werd verkozen tot beste sportvrouw van het jaar. Afgelopen jaar werd zij Belgisch kampioene in haar discipline BMX Race en eindigde zij als eerste in de individuele ranking voor de Olympische Spelen. In Rio verdedigde zij ons land, stootte zij door naar de finale en behaalde daar een mooie zesde plaats, goed voor een Olympisch diploma. Elke is aangesloten bij de Nederlandse club TVE BMX-team.

Beste sportman van het jaar was Senne Vanbroekhoven van de Molse atletiekclub Vabco Mol. De 17-jarige atleet heeft zich vooral toegelegd op de werpnummers, waarbij het hamerslingeren zijn beste discipline is. Zo werd hij dit jaar bij deze discipline provinciaal, Vlaams en Belgisch kampioen.

De titel van beste sportclub van het jaar ging naar Vabco Mol Atletiek. De club bestaat 52 jaar en telt meer dan 600 leden. Dit maakt haar tot één van de grootste van België. Het afgelopen jaar behaalde de club in het totaal 188 medailles op diverse kampioenschappen.

De trofee voor beste jeugdtrain(st)er was voor May Verheyen. Zij is sinds de jaren ’90 actief als trainster bij Vabco Mol Atletiek. May traint jongeren in de disciplines spurt, horden, hoog-, ver- en hinkstapspringen. Ze weet als geen ander haar atleten te motiveren. Zelf was zij ook een talentvolle hoogspringster. Ze werd meermaals Belgisch kampioene.

FC Wezel Sport kreeg de cheque van 1.500 euro voor de beste jeugdsportclub overhandigd.

Subsidies jeugdsportstages: Gym Mol, HC Inter Mol, Koninklijke Tennisclub Wezel, TC Field en Mozka ontvingen elk 600 euro.

Subsidies grote sportmanifestaties: Gym Mol, Koninklijke Tennisclub Wezel, TC Field, Mozka, Volleybalclub Voach, Molvoc Mol en De Kempense Kwispel kregen elk 715 euro.

Voor de organisatie en uitvoering van de huldiging kampioenen en sportlaureaten 2016 kreeg de sportraad dit jaar ondersteuning van sportmanagement-studenten van Thomas More campus Turnhout.

Meer info: sportraad, 014 33 05 07, sportraad@gemeentemol.be