Naar inhoud
Gemeente Mol

VITO organiseert infomoment over milieuaanvraag geothermieproject Balmatt-site

Geothermie
woensdag 29 juni 2016

Alle geïnteresseerden zijn op donderdag 7 juli om 19 uur welkom in de Conferentiezaal van VITO (Boeretang 200) voor een informatieavond over de verdere uitbouw van de geothermiecentrale op de Balmatt-site. (zie routebeschrijving https://vito.be/nl/media-events/nieuws/toegang-tot-vito-domein-1-beperkt-vanuit-richting-mol).

Op 14 september 2015 startte VITO met de proefboring voor diepe geothermie op de Balmatt-site. In januari 2016 bleek dat de boring op 3 610 m diepte effectief een warmwaterreservoir had bereikt. Het reservoir overtrof zelfs de stoutste verwachtingen van de onderzoekers. Dit feit luidde enerzijds de start van de tweede boring in, die eind juli voltooid zal zijn. Met het doublet gevormd door de twee eerste putten zal VITO vanaf de zomer van 2017 in de warmtevraag van VITO, SCK/CEN en Belgoprocess kunnen voorzien. 

Uitbouw geothermiecentrale

Anderzijds bracht het positieve resultaat de uitbouw van een volwaardige geothermiecentrale een stap dichterbij. De volledige geothermiecentrale zal bestaan uit vijf putten en een systeem om elektriciteit op te wekken, naast warmte. Eens de putten geboord zijn, verdwijnt de boortoren. De centrale past in een doorsnee bedrijfsgebouw. Zowel bedrijven als particulieren kunnen dan gebruik maken van groene warmte en elektriciteit, die continu leverbaar zijn (onafhankelijk van dag/nacht en weersomstandigheden).

Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: het geheel kan ook een significante impact hebben op de tewerkstelling in de regio.

Informatieavond

Om een volledige geothermische installatie - de eerste in België - te kunnen realiseren, heeft VITO een milieuvergunningsaanvraag Klasse 1 ingediend. Eén van de wettelijke verplichtingen voor dergelijke aanvragen is het organiseren van een buurtinformatieavond in de periode van het openbaar onderzoek, aangezien het project MER-plichtig is. VITO nodigt alle buurtbewoners hiervoor uit op 7 juli in de Conferentiezaal van VITO.

Meer info: www.vito.be