Naar inhoud
Gemeente Mol

‘Jeugd en toegankelijkheid’ maakt kinderen bewust van leven met een beperking

dinsdag 7 maart 2023

Van 7 maart tot en met 8 mei nemen 8 basisscholen uit onze gemeente deel aan het scholenproject ‘Jeugd en toegankelijkheid’. Mensen met een beperking delen hun ervaring over de beperkingen die zij dagelijks ondervinden door de onaangepaste omgeving. Daarnaast krijgen kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren door onder andere zelf op pad te gaan met krukken, blindenstok, rolstoel,…

Het project ‘Jeugd en toegankelijkheid’ richt zich tot leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar. Doel is hen beter leren om te gaan met personen met een beperking. Het moet kinderen bewust maken dat mensen met een beperking gelijkwaardig zijn en ook recht hebben op een omgeving die voor hen bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is. Het project is een initiatief van de dienst seniorenplus in samenwerking met de adviesraad voor personen met een beperking.

Projectdag

Aan de hand van een aantal praktische opdrachten krijgen kinderen de kans om zelf te ontdekken hoe het is om met een beperking te functioneren (blind, slechtziend, rolstoelgebruiker, doof, slechthorend, een ledemaat missen,…). Hulpmiddelen zoals rolstoelen, krukken, blindenstok, brailleschrift en gebarentaal komen onder andere aan bod.

Rapport toegankelijkheid

Na de projectdag gieten de kinderen hun bevindingen in een rapport over de toegankelijkheid van hun school of schoolomgeving voor personen met een beperking. Dit rapport wordt later tijdens de slothappening op 25 mei in Zaal ‘t Getouw aan het gemeentebestuur overhandigd.

Deelnemende scholen

Volgende scholen nemen dit jaar deel aan het project:

  • 7 en 9 maart: Sint-Jan Berchmanscollege, Centrum
  • 24 maart: vrije basisschool Millekemol, Millegem
  • 27 maart: vrije basisschool Wezel
  • 19 april: Saigo Sterrenbos, Ginderbuiten
  • 20 april: ’t Egeltje, Achterbos
  • 24 en 25 april: vrije basisschool Stapsteen, Sluis
  • 5 mei: gemeentelijke basisschool De Zandloper, Rauw
  • 8 mei: gemeentelijke basisschool Klim-Op, Ginderbuiten

Meer info: dienst seniorenplus, 014 33 16 00, personenmeteenbeperking@gemeentemol.be of dienstseniorenplus@gemeentemol.be