1 op 3 inwoners neemt niet deel aan gratis bevolkingsonderzoeken naar kanker

1601 cijfers bevolkingsonderzoeken
donderdag 19 januari 2023

Ondanks de licht stijgende deelnamecijfers neemt 1 op 3 van onze inwoners niet deel aan de gratis bevolkingsonderzoeken naar borst-, baarmoederhals- of dikkedarmkanker. Zo blijkt uit het jaarrapport Bevolkingsonderzoeken 2022. Bijzonder jammer, want via een mammografie, uitstrijkje of stoelgangtest worden kankers in een vroegtijdig stadium ontdekt. De behandeling is daardoor vaak minder ingrijpend en de kans op genezing stijgt. Dus, geen excuses: laat je screenen! Ontdek op www.bevolkingsonderzoek.be hoe ook jij kan deelnemen.

De nieuwe cijfers uit het jaarrapport Bevolkingsonderzoeken 2022 van het Centrum voor Kankeropsporing zijn bekend. Ook voor onze gemeente kennen we de dekkingsgraad:

> Borstkankerscreening

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar die 2-jaarlijks een screeningmammografie laten nemen:

• 2020: 68,5%
  • 2021: 69,8% (Vlaanderen: 63,5%)

Ontdek hier hoe het onderzoek naar borstkanker verloopt.

> Baarmoederhalsscreening

Vrouwen van 25 tot en met 64 jaar die 3-jaarlijks een uitstrijkje laten nemen:

• 2020: 59,9%
  • 2021: 61,6% (Vlaanderen: 63,6%)

Ontdek hier hoe het onderzoek naar baarmoederhalskanker verloopt.

> Dikkedarmscreening

Mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar die 2-jaarlijks een stoelgangstaal laten nemen:

• 2020: 68,3%
  • 2021: 68,6% (Vlaanderen: 64,1%)

Ontdek hier hoe het onderzoek naar dikkedarmkanker verloopt.

Deelnemen aan bevolkingsonderzoek

Deelnemen aan het bevolkingsonderzoek kan als je tot een bepaalde leeftijdsgroep behoort. Zodra je in aanmerking komt, ontvang je een brief. Heb je vragen of twijfel je? Contacteer je huisarts of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be voor meer informatie en filmpjes over het bevolkingsonderzoek. Steek je kop niet in het zand, doorbreek het taboe en laat je screenen!

Sensibiliseringsacties

Logo Kempen ondersteunt de lokale besturen en organisaties die rond de bevolkingsonderzoeken naar kanker willen werken. Als Gezonde Gemeente willen we ook in onze gemeente via sensibiliseringsacties meer inwoners overtuigen om aan de bevolkingsonderzoeken deel te nemen. Samen gaan we voor een dekkingsgraad van 100%!

Meer info:

> Mols comité Kom op tegen Kanker, 014 33 05 03, tegenkanker@gemeentemol.be