Naar inhoud
Gemeente Mol

Delegaties uit zustersteden Santo Tomás en Kara Kara te gast in onze gemeente

donderdag 22 september 2022

Van 23 september tot 12 oktober is een vijftallige delegatie uit onze zustersteden Santo Tomás (Nicaragua) en Kara Kara (Niger) te gast in onze gemeente. Onder hen ook de nieuwe burgemeester van Kara Kara. Op vrijdagavond 30 september heten we de delegatie officieel welkom in jeugdhuis Tydeeh. Alle sympathisanten zijn welkom!

In 2020 bestond de stedenband met Santo Tomás 35 jaar. Normaal werd dit een feestjaar met tal van activiteiten, maar corona gooide roet in het eten. Dit jaar vieren we ook 15 jaar stedenband met Kara Kara. Het bezoek van onze gasten is dan ook de ideale gelegenheid om beide stedenbanden uitgebreid te vieren.

Verder staan er thematische bezoeken in de buurt, schoolbezoeken en enkele formele bezoeken in Brussel op het programma. Natuurlijk houden we ook tijd vrij voor ontmoeting tussen de delegatie, vrijwilligers en sympathisanten.

Schoolbezoeken: mondiale les

Om de stedenbanden bij onze inwoners verder bekend te maken, werkten we een mondiale les uit voor de vierdejaars van de Molse secundaire scholen. Tijdens deze lessen maken we de leerlingen vertrouwd met een dag uit het leven van een tiener in Santo Tomás en Kara Kara. Maar liefst 6 scholen tekenden in op het aanbod, waardoor honderden tieners ondergedompeld worden in het leven van een leeftijdsgenoot uit Santo Tomás en Kara Kara.

Avondvoorstelling mondiale les

Omdat ouders, broers, zussen, sympathisanten wellicht ook nieuwsgierig zijn naar dit verhaal, organiseren we een avondvoorstelling van deze mondiale les. De voorstelling vindt plaats op woensdag 5 oktober om 19 uur in de raadzaal van ‘t Getouw, Molenhoekstraat 2. De toegang is gratis. Uiterlijk inschrijven op 4 oktober via els.peeters@gemeentemol.be.

Officiële ontvangst 30 september: iedereen welkom!

Op vrijdag 30 september heten we de delegatie welkom in jeugdhuis Tydeeh, Rivierstraat 8. Tijdens een gezamenlijke maaltijd, die start om 18 uur en waarbij elke deelnemer eten meebrengt, kunnen delegatieleden en sympathisanten van de stedenbanden gezellig samen zijn en bijpraten. Het officiële welkomstwoord door de burgemeester en de schepen voor mondiaal beleid vindt plaats om 19.30 uur.

De delegatie bestaat uit volgende leden:

> Delegatie Santo Tomás

  • Yorleni Velasquez: vertegenwoordigster economisch project
  • Yuri Alfaro: lid van raad van bestuur C.D.C. (onze partnerorganisatie)

> Delegatie Kara Kara

  • Mamane Barazé: coördinator ONG REVE (onze partnerorganisatie)
  • Maman Falah: lid van raad van bestuur ONG REVE
  • Anaroua Neino: burgemeester Kara Kara

Stedenbanden Santo Tomás en Kara Kara

Sinds april 1985 heeft onze gemeente een stedenband met Santo Tomás en sinds mei 2007 met Kara Kara. In een stedenband engageren 2 gemeenten zich om op een duurzame en respectvolle manier met elkaar samen te werken voor een langere periode. Door het uitwisselen van kennis, ervaringen en informatie willen we komen tot een beter bestuur, een betere kennis van elkaars realiteit, sterktes en zwaktes en bouwen we samen aan een meer rechtvaardige solidaire wereld.

Santo Tomás

De gemeente Santo Tomás ligt in de regio Chontales, in het groene hart van Nicaragua, aan de oevers van de rivier Mico. Zowel in Mol als in Santo Tomás werken de gemeentebesturen, de basisgroepen en hun jongerenbewegingen en de bevolking samen aan de stedenband. Hierbij gaat de aandacht naar hulpprogramma’s, sensibilisatie, uitwisseling van mensen en ideeën en technische ondersteuning. Concreet werkt de stedenband rond onderwijs, gezondheidszorg, wijkopbouw, milieu, lokale economie en voedselzekerheid, drinkwatervoorziening, jeugdwerk en gemeentelijk beleid.

Kara Kara

Kara Kara is een uitgestrekte gemeente in het zuidwesten van Niger, vlakbij de grens met Nigeria. Niger is een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara. Het is volledig afgesloten van de zee. Het land heeft bijna geen natuurlijke rijkdommen en wordt regelmatig geteisterd door droogte en geweld. Niger is dan ook één van de armste landen ter wereld. Concreet werkt de stedenband rond gezondheidszorg, zuiver water, onderwijs, het versterken van de vrouwen en het versterken van het plaatselijk bestuur. De komende jaren ondersteunen we ook de bouw van een dierenmarkt, wat de inkomsten van de gemeente zal verhogen.

Vrijwilligerscomités

In Mol zijn twee vrijwilligerscomités actief om de werking van de stedenbanden te dragen. Zij worden bijgestaan door de ambtenaar bevoegd voor mondiaal beleid. De comités komen de 1e en 3e zaterdagvoormiddag van de maand samen in het Wereldhuis op het Santo Tomásplein. Zij organiseren tal van activiteiten gedurende het hele jaar om de Mollenaren te informeren en sensibiliseren en sponsoring binnen te halen voor de projecten in het Zuiden. Geïnteresseerden zijn altijd welkom om aan te sluiten. In Kara Kara werken we samen met het lokale bestuur en ONGO REVE, in Santo Tomás met het lokale bestuur en de organisatie Comité para Desarrollo Comunal (C.D.C.).

Meer info:

> dienst samenlevingsopbouw, 014 33 15 63, samenlevingsopbouw@gemeentemol.be

> Nicaraguacomité, nicacomitemol@hotmail.com, www.nicamol.be

> Kara Kara Comité Mol, info@karamol.be, www.karamol.be