Naar inhoud
Gemeente Mol

Mama Sarah hangt allereerste ster in sterrenboom voor verloren kindje

Sarah
vrijdag 1 juli 2022

Sinds 1 juli hangt er een eerste sterretje in onze sterrenboom op begraafplaats Sluis. Dit sterretje herdenkt het verloren ongeboren kindje van mama Sarah, die het gemeentebestuur op het idee van de sterrenbomen bracht. 10 begraafplaatsen krijgen een sterrenboom en een prachtig gedicht om ongeboren en overleden kinderen te herdenken. Op die manier bieden we op elke begraafplaats toch een plek van troost en herdenking aan ouders die anders in de kou blijven staan. Alle info vind je op www.gemeentemol.be/sterrenboom.

In onze gemeente verdient elk kind een herdenking, ook degenen die wettelijk geen plaats op de begraafplaats kunnen krijgen. Zelf een ster aanvragen kan via www.gemeentemol.be/sterrenboom.

Sterrenkind
Een ongeboren kind verliezen wordt maar al te vaak niet genoeg erkend. Het wordt niet begraven, er is geen dienst of geen afscheid, het is gewoon weg. Om ouders, familie en vrienden een plaats te geven waar ze kunnen rouwen, troost kunnen vinden en het kindje kunnen herdenken, plantte het gemeentebestuur op elke begraafplaats een sterrenboom. Ouders van een sterrenkindje kunnen bij het gemeentebestuur een gegraveerde ster aanvragen om in de boom te hangen.

Het verhaal van Sarah
Inwoner Sarah moest in 2011 noodgedwongen na veertien weken afscheid nemen van één ongeboren kindje van een tweeling om de andere baby alle kansen te geven om gezond te groeien. Wat daarna volgde, waren moeilijke jaren waarin ze zich alleen voelde op de wereld. Haar verlies werd niet erkend en er werd niet over gepraat. Het kind kreeg zelfs geen plekje op een begraafplaats omdat de zwangerschap te vroeg moest beëindigd worden. Ze klopte aan bij het gemeentebestuur en werd uitgenodigd om haar verhaal te doen. Sindsdien heeft onze dienst begraafplaatsen niet stilgezeten en zijn ze meteen gestart met het sterrenboomproject.

Gedichten van het Mols Poëzieatelier
Om de bezoekers van de begraafplaats op een passende manier welkom te heten bij de sterrenbomen, kozen we voor gedicht. De leden van het Mols Poëzieatelier schreven maar liefst 37 gedichten waaruit onze inwoners hun favorieten kozen. Tien prachtige gedichten krijgen binnenkort een plekje bij de sterrenbomen op tien begraafplaatsen in onze gemeente.

Meer info: dienst begraafplaatsen, 014 33 08 22, begraafplaatsen@gemeentemol.be