Extra controles op loslopende honden door Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)

donderdag 23 juni 2022

De komende weken, al zeker tijdens de weekends van 25 en 26 juni en 2 en 3 juli, houden boswachters en natuurinspecteurs van ANB extra toezicht op loslopende honden in de bossen onder hun beheer. Honden horen in bossen en natuurgebieden aan de leiband, dit om zowel de natuur, andere bezoekers als de hond zelf te beschermen. De extra controle komt er nadat verschillende reeën en reekalfjes zwaargewond of dood aangetroffen werden na een aanval door loslopende honden. Wie zijn hond niet aanlijnt, riskeert een boete.

Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren … en ook reekalfjes. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Soms is de schade die een loslopende hond aanricht niet zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die ermee in aanraking komen angstig. Hierdoor keert een ouderdier soms niet (tijdig) terug naar het jong, waardoor het verhongert en sterft.

Hondenlosloopzones

Wil je je viervoeter toch laten loslopen? Dan kan dat in de voorziene hondenlosloopzones. We rekenen op de verantwoordelijkheidszin van elk hondenbaasje. Meer info, locaties van de hondenlosloopzones en handige tips vind je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband. In onze gemeente vind je een (kleine) hondenlosloopzone langs de Wandelweg achter de Nete en aan Sunparks Kempense Meren (Natuurpunt).

Meer info:

> www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband