Picknick sluit succesvol werkjaar taalprojecten sfeervol af

maandag 13 juni 2022

Op zaterdag 11 juni sloten vrijwilligers en deelnemers van de projecten Sterk Netwerk,  Babbelkousje, Praatpunt en de fietslessen voor volwassenen het werkjaar af. De groep blikte tevreden terug op de inburgeringstrajecten op en rond de speelterreinen van de Galbergen. In september staat iedereen opnieuw in de startblokken voor een kersvers werkjaar.

De Nederlandse taal stimuleren en integratie bevorderen zijn de belangrijkste doelstellingen van de projecten. Op een gezellige en informele manier gaan vrijwilligers tijdens praatmomenten, uitstapjes en lessen met elkaar in gesprek. Zo overwinnen anderstaligen hun spreekangst en leren ze vlotter Nederlands spreken.

150 ex-nieuwkomers begeleid door 76 vrijwilligers
In totaal namen afgelopen werkjaar ruim 150 ex-nieuwkomers deel aan de projecten:

• 23 inburgeraars maakten kennis met onze gemeente dankzij het buddyproject ‘Sterk Netwerk’.
  • Dankzij Babbelkousje oefenden 60 kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar al spelenderwijs Nederlands.
  • Praatpunt ontving wekelijks een 15-tal nieuwkomers die Nederlands wilden oefenen buiten het klaslokaal.
  • 15 volwassenen leerden fietsen. Dankzij deze fietslessen kunnen ze makkelijker deelnemen aan vrije tijd of zich verplaatsen naar het werk.

76 vrijwilligers en 25 studenten stonden paraat voor de begeleiding. Mooie cijfers die benadrukken dat nieuwkomers nood hebben aan een extra taalbad buiten de officiële Nederlandse lessen.

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 014 33 16 22, samenlevingsopbouw@gemeentemol.be