Officiële opening expo ‘Boerenpsalm’ Jakob Smitsmuseum groot succes!

dinsdag 17 mei 2022

Op zondag 15 mei opende de nieuwe expo ‘Boerenpsalm’ van het Jakob Smitsmuseum. ‘Boerenpsalm’, misschien wel het beste boek van Felix Timmermans, verscheen deze maand in een heel nieuwe editie. De expo speelt in op deze heruitgave. De feestelijke plechtigheid van 15 mei werd ingeleid in de kerk van Sluis door Rik Van Cauwelaert. Nadien kwam Koen Broucke aan het woord over de expo en zijn illustraties bij ‘Boerenpsalm’, en over het grafisch en beeldend werk van Timmermans en Smits. Bart Van Loo, schrijver van het voorwoord van ‘Boerenpsalm’, vertelde waarom ‘Boerenpsalm’ een van de beste boeken is die hij ooit gelezen heeft. Het geheel werd muzikaal ondersteund door Robin Verheyen & het Goeyvaerts Trio. Nadien verhuisde het talrijke gezelschap naar het museum zelf voor een eerste blik op de collectie van Broucke, Timmermans en Smits, én een gezellige receptie. De aanwezigen genoten zichtbaar!

In mei maakte Felix Timmermans zijn rentree met een heruitgave van het boek ‘Boerenpsalm’. De illustraties in het boek zijn van de hand van schilder Koen Broucke, schrijver Bart Van Loo schreef een woord vooraf, en achteraan in het boek vind je ook nog enkele ongepubliceerde teksten over het boek van wijlen Gaston Durnez. Durnez is onder meer bekend als auteur van ‘Felix Timmermans: Een biografie’.

Boerenpsalm

‘Boerenpsalm’ verscheen in 1935. In tien hoofdstukken vertelt Felix Timmermans het verhaal van Wortel, een boer die leeft in harmonie met de seizoenen, of die dat toch probeert te doen. Het boek brengt op bijna mythische wijze het Vlaamse boerenleven in beeld waarbij de relatie tussen de boer en het veld centraal staat. Voor Wortel is de natuur ‘de spiegel van de ziel’. Zijn leven is mooi, maar ook hard. De boer is heer en meester van het land, maar hij is er ook de slaaf van. ‘Boerenpsalm’ is misschien wel de mooiste ode aan het landelijk leven die ooit in het Nederlands werd geschreven.

Felix Timmermans (Lier, 1886 – 1947)

Felix Timmermans geldt als een van de belangrijkste Vlaamse auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Hij publiceerde onder meer ‘Pallieter’, ‘De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntje’ en ‘Pieter Bruegel’.

‘Smits voor kids 4’: Boerenpsalm

Ook kinderen kunnen weer terecht in het Jakob Smitsmuseum voor een megacool museumspel. Vanaf 15 juni maken ze spelenderwijs kennis met het museum en met kunst.

De expo en bijhorende Smits voor Kids 4 lopen nog tot en met zondag 28 augustus. Je kan het museum elke dag bezoeken van woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur.

Laatste expo voor verbouwingen

De expo ‘Boerenpsalm’ is meteen ook de laatste tentoonstelling die dit jaar in het Jakob Smitsmuseum plaatsvindt. Na de expo ondergaat het museum grondige verbouwingen. De exacte heropeningsdatum is nog niet gekend. Vermoedelijk wordt dit september 2023.

Boerenpsalm is een project van het Jakob Smitsmuseum, de Stichting Ronald Luyten Jakob Smits en Davidsfonds uitgeverij.

Meer info: Jakob Smitsmuseum, 014 31 74 35, jakobsmits@gemeentemol.be, www.jakobsmits.be