Naar inhoud
Gemeente Mol

Jakob Smits krijgt plekje in volgende Het Kunstuur in Mechelen

dinsdag 10 mei 2022

‘Onze’ schilder Jakob Smits is met zijn werk ‘De soldaten trekken voorbij’ opgenomen in de vierde tentoonstelling van Het Kunstuur in Mechelen. Speciaal voor deze bijzondere gelegenheid restaureerde Piet Deceuninck dit schilderij. Tijdens deze bijzondere tentoonstelling vertelt acteur Jan Decleir het bijzondere verhaal achter dit schilderij. Je kan deze tentoonstelling van Het Kunstuur bezoeken van 16 mei tot 30 november.

Het Kunstuur stelt Belgische topwerken tentoon uit de periode 1850 en 1950. Een bezoek aan Het Kunstuur in de Heilige Geestkapel in Mechelen of het historische stadhuis in Hasselt is een unieke belevenis. In een klein groepje doorloop je het parcours in verschillende ruimtes. Bij elk schilderij vertelt een bekende of minder bekende Vlaming een verhaal. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé ben je zeker van een uur betoverende kunst op een prachtige historische locatie.

Vanaf 16 mei

In Mechelen start op 16 mei de vierde tentoonstelling, met dus het werk van ‘onze’ Jakob Smits. Je kan deze bezoeken tot 30 november 2022. In Hasselt loopt nog tot en met 8 januari 2023 de eerste tentoonstelling.

Tal van kunststromen

Elke tentoonstelling omvat ongeveer een dertigtal werken waarbij tal van stromingen aan bod komen (naturalisme, realisme, luminisme, impressionisme, symbolisme, expressionisme, fauvisme en surrealisme). De periode tussen 1850 en 1950 was een tijd met veel kunststromingen.

Naast Jakob Smits ontdek je tijdens de vierde tentoonstelling werken van onder andere James Ensor, Paul Delvaux, René Magritte, Léon Spillaert, Valerius De Saedeleer, Gustave Van De Woestyne, Gustave De Smet, Léon De Smet, Jenny Montigny, Rik Wouters, Albert Saverys, Prosper De Troyer, Jean Brusselmans, Floris Jespers,….

Meer info: www.hetkunstuur.com