Naar inhoud
Gemeente Mol

Proefproject Put van Rauw: neem een kartonnen zakje voor je zwerfvuil!

Ontwerp zonder titel (16)
donderdag 28 april 2022

Vanaf donderdag 28 april heb je als wandelaar geen excuus meer om zwerfvuil achter te laten in de omgeving van de Put van Rauw. Als proefproject plaatst het gemeentebestuur vier ‘papieren zakjesverdelers’ op strategische plaatsen die toegang geven tot het gebied. Deze papieren zakjes kan je tijdens je wandeling gebruiken om zwerfvuil even bij te houden. Je neemt je zwerfvuil zo eenvoudig mee naar huis of gebruikt één van de vuilnisbakken in het gebied.

De populariteit van de Put van Rauw heeft jammer genoeg ook een keerzijde. Al te vaak zien we zwerfvuil opduiken langs de wandelpaden of mooie uitkijkpunten. Daarbij gaat het meestal om verbruiksverpakkingen van drankjes en snacks. Met opruimacties en de extra inzet van onze medewerkers proberen we het probleem zo goed mogelijk in te dijken. Jammer genoeg blijven sommigen hardnekkig in de kwaal.

Vuilnisbakjes
Het gemeentebestuur plaatste op verschillende locaties vuilbakken. Het is evenwel onmogelijk om in zo’n gebied op elk plekje een vuilnisbak te zetten. Bovendien stellen we op andere locaties vast dat extra vuilnisbakken op plaatsen met beperkte sociale controle andere problemen veroorzaken, zoals sluikstorten. 

Geen excuus meer
Door het verdelen van papieren zakjes nemen we het laatste excuus voor sluikstorten weg. Met papieren zakjes kunnen wandelaars of bezoekers van de put eenvoudig hun verpakkingen mee naar huis nemen of even bijhouden totdat ze een vuilnisbak passeren. Uiteraard kiezen we voor stevige en duurzame zakjes.

Proefproject
Het plaatsen van de verdelers is een proefproject. Dit betekent dat we het effect nauwgezet zullen opvolgen. Na de evaluatie beslissen we of de zakjes behouden blijven én eventueel uitgebreid worden naar andere locaties waar we met dezelfde problemen kampen. We beseffen dat dit initiatief onmogelijk het volledige probleem oplost. Zwerfvuil staat of valt met ieders persoonlijke beslissing en verantwoordelijkheid om de omgeving te respecteren en niet te bezoedelen met afval. We hopen in elk geval dat de zakjesverdeler elke wandelaar of bezoeker tot nadenken stimuleert. Zo krijgen de zakjes ook een sensibiliserend karakter.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 37, milieudienst@gemeentemol.be