Naar inhoud
Gemeente Mol

Formulier beschikbaar om woning open te stellen voor Oekraïense vluchtelingen

oekraine
dinsdag 1 maart 2022

Vanaf nu vind je op www.gemeentemol.be/plekvrij een e-formulier om je woning/verblijf open te stellen voor eventuele Oekraïense vluchtelingen. Het gemeentebestuur ontving de voorbije dagen al meerdere berichten van inwoners, die hiermee reageren op de oproep van het Staatssecretariaat voor Asiel en Migratie om solidair te zijn. Met het e-formulier kan je doorgeven welke plaats jij vrij hebt. Opgelet: op dit moment is er nog geen concrete vraag of nood. We verzamelen enkel informatie die we nadien doorgeven aan het Staatssecretariaat. Zij staan in voor de overkoepelende coördinatie.

De ontwikkelingen in Oekraïne zorgen voor heel wat ongeruste reacties, ook bij onze inwoners. De voorbije dagen ontvingen we meerdere berichten van mensen die solidair willen zijn en een plek vrij willen maken voor eventuele Oekraïense vluchtelingen.

Beschikbare woning/verblijf doorgeven via www.gemeentemol.be/plekvrij

Op www.gemeentemol.be/plekvrij kunnen inwoners doorgeven welke woning/verblijf zij vrij kunnen maken. Het gemeentebestuur houdt deze informatie bij en geeft het door aan het Staatssecretariaat in Brussel. Op dit moment is er immers nog geen concrete vraag of nood.

Het formulier dient enkel om eventuele verblijfplaatsen door te geven. Mensen met andere concrete vragen of initiatieven, zoals materiaal doneren, kinderopvang organiseren, werkgevers met vacatures,… vragen we om te wachten tot we ook daar meer informatie over hebben. Op dit moment kunnen we op die vragen niet ingaan.

Vluchtelingen opvangen in ons land

Als de oorlog zorgt voor grote vluchtelingenstromen, engageert ons land zich om Oekraïners op te vangen. Het staatssecretariaat voor Asiel en Migratie riep hiervoor al een speciale task force in het leven.

Daarnaast roept de staatssecretaris alle inwoners op om solidair te zijn. "Heb je een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Meld dit dan zeker bij je gemeente", luidt zijn oproep. Het gemeentebestuur wil hieraan tegemoet komen met het e-formulier en alle info verzamelen.

Nog geen details gekend

Op dit moment beschikken we niet over meer info wat opvang zou inhouden en wat de randvoorwaarden zouden zijn. We verwachten dat we de komende dagen meer informatie ontvangen. Zodra we meer weten, communiceren we dit via onze kanalen.

Meer info: sociale dienst, 014 33 16 00, socialedienst@gemeentemol.be