Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentebestuur ‘herlanceert’ subsidiereglement herbruikbare bekers

woensdag 22 december 2021

Vanaf 1 januari 2022 werkt het gemeentebestuur voor de komende drie jaar opnieuw met een subsidiereglement voor het stimuleren van herbruikbare bekers. Dat besliste de gemeenteraad op maandag 20 december. Het subsidiereglement werd al begin 2020 gelanceerd, maar bleef door de coronacrisis ongebruikt. Verenigingen krijgen met deze beslissing een nieuwe kans op ondersteuning.

Sinds 1 januari 2022 mag je door wetgeving van de Vlaamse overheid op evenementen geen drank meer serveren in wegwerpbekers, blik of petflesjes. Door de coronacrisis werden bijzonder veel activiteiten - variërend van schoolfeesten tot grote evenementen – de afgelopen twee jaar afgelast.  Hierdoor bleef het reglement in de praktijk dode letter.

Het eerste reglement voorzag in steun voor de komende twee jaar en liep eind dit jaar af. Met deze ‘herlancering’ hopen we de volgende drie jaren onze verenigingen en scholen opnieuw te ondersteunen met de overschakeling naar herbruikbare bekers. De subsidie loopt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2024.

 

Bedrag

Elke vereniging kan een toelage ontvangen van 20% van het factuurbedrag van de huur van de bekers, met een maximum van 300 euro per evenement. Je kan de kosten van niet-teruggebrachte bekers niet inbrengen voor de subsidie.

Voor wie?

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De organisator is een vereniging die aangesloten is bij een erkende adviesraad van het gemeentebestuur of is een Molse school;
  • Het evenement vindt plaats in onze gemeente;
  • Je moet de bekers lenen bij een sociaal economisch bedrijf. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met vzw De Sprong (www.desprongvzw.be/recyclage/backcup).

Je kan ook altijd een beroep doen op een privéfirma. Voor kleinere evenementen kan je de bekers huren bij jeugdhuis Tydeeh (www.gemeentemol.be/product/404/herbruikbare-bekers).

Extra steun

Naast dit subsidiereglement werken we nog aan bijkomende ondersteuning voor het invoeren van herbruikbare bekers. Zo kopen we twee industriële afwasmachine aan met een capaciteit van 1.500 bekers per uur. Deze machines kunnen uitgeleend worden voor evenementen en activiteiten bij de gemeentelijke uitleendienst. Begin volgend jaar beslist de gemeenteraad over een aangepast uitleenreglement.

Meer info: milieudienst, 014 33 07 35, milieudienst@gemeentemol.be