Naar inhoud
Gemeente Mol

“Extra druk op ziekenhuis voorlopig nog beperkt. Oproep tot voorzichtigheid”

medisch verslag
donderdag 28 oktober 2021

De extra druk op het Heilig Hartziekenhuis door de stijgende besmettingscijfers blijft voorlopig nog beperkt. Hiermee volgen we (nog) niet de exponentiële evolutie die momenteel vrijwel alle ziekenhuizen treft. De medische coördinatiecel roept alle inwoners op om alle voorzorgsmaatregelen strikt op te volgen. Laat zeker alle sociale contacten met kwetsbare doelgroepen zo veilig verlopen. De basisregels blijven de essentie: bewaar - zeker binnen - afstand en draag een mondmasker waar het moet. Zorg voor voldoende ventilatie en heb aandacht voor handhygiëne.

Heilig Hartziekenhuis

 • Het Heilig Hartziekenhuis wordt momenteel (nog) niet getroffen door de exponentiële groei van corona-opnames die wel voor talrijke andere ziekenhuizen geldt.

 • Op dit moment heeft het ziekenhuis één patiënt op intensieve zorgen en vier coronapatiënten op ‘gewone’ kamers.

 • Het profiel van de opgenomen coronapatiënt blijft hetzelfde als de voorbije weken. In de meeste gevallen gaat het om gevaccineerde 75- en 85-plussers, aangevuld met jongere niet-gevaccineerden.

 • Net zoals alle ziekenhuizen in ons land moet het Heilig Hartziekenhuis de komende dagen opschalen naar fase 1A. Dit betekent dat een beperkt percentage van intensieve zorgen moet worden voorbehouden voor coronapatiënten. Fase 1A heeft slechts een beperkte impact op de reguliere zorgverlening.

 • Het ziekenhuis kijkt met grote ongerustheid de komende weken tegemoet. Hopelijk volgen we niet de evolutie van vele andere ziekenhuizen en kunnen we – dankzij de voorzichtigheid van onze inwoners én de extra prik voor 65-plussers – het tij alsnog keren.

 • Naast het coronavirus circuleren er momenteel ook heel wat andere virale infectieziektes en verkoudheden. Ook dit zorgt voor extra druk op het ziekenhuis en maakt het bijkomend zwaar voor alle ziekenhuismedewerkers.

 

Vaccinatiecentrum

 • Deze week hebben we in totaal een 100-tal uitnodigingen kunnen versturen voor nieuwe vaccinaties of extra prikken.

 • Voor nieuwe vaccinaties verstuurden we een dertigtal uitnodigingen naar kersverse 12-jarigen en enkele late beslissers.

 • Daarnaast verstuurden we een zeventigtal uitnodigingen naar 65-plussers die al in aanmerking komen voor hun extra prik. Momenteel zijn dit nog beperkte aantallen, omdat we moeten wachten tot de ‘wachttermijnen’ van vier maanden (Johnson & Johnson en Astra Zeneca) en zes maanden (Pfizer) bereikt zijn.

Daardoor gaat het jammer genoeg nog maar over een beperkt aantal uitnodigingen voor extra prikken. De piek voor extra prikken verwachten we eind november. 

 • Wie eerder een vaccin weigerde en zich alsnog wil laten vaccineren, kan zich aanmelden bij het callcenter van het vaccinatiecentrum op 014 38 90 47. Mogelijke vaccinatieschema’s op dit moment zijn 6 november voor de 1ste prik en 27 november voor een 2de Een alternatief is 10 november en 1 december.

 

Besmettingscijfers

 • De afgelopen 7 dagen registreerden we 91 besmettingen, wat overeenstemt met een incidentiecijfer van 245,8 (aantal besmettingen op 100.000 inwoners).

 • Vorige week bedroeg het incidentiecijfer nog 221,5.

 • In ons lokaal contactonderzoek stellen we vast dat de besmettingen zich minder concentreren in specifieke clusters, maar wijdverspreid zitten. Ook op vlak van leeftijden zien we een sterke spreiding over alle leeftijdsgroepen. Met 24 procent van de besmettingen is de groep van de 50- tot 59-jarigen het sterkst getroffen.

 

Covid Safe Ticket

 • Heb je hulp nodig om het Covid Safe Ticket op papier af te drukken en heb je geen digitaal alternatief? Bel dan naar het nummer 078 78 78 50 (9 tot 19 uur op weekdagen) of surf naar vlaanderen.be/cjm/nl/informatie-covid-19/covid-safe-ticket. Het Covid Safe Ticket wordt dan naar je thuis opgestuurd. De wachttijd tussen de bestelling en ontvangst is één week. Het callcenter van vaccinatiecentrum Baldemore kan je niet verder helpen met informatie over het Covid Safe Ticket.

 • Wil je het Covid Safe Ticket digitaal opvragen? Download dan de CovidSafeBE-app of surf naar Mijn Burgerprofiel, be of MyHealthViewer. Om je ticket digitaal op te vragen, heb je je kaartlezer, elektronische identiteitskaart en je pincode nodig of een andere geactiveerde digitale sleutel, zoals bijvoorbeeld itsme.

 • Heb je dringend een Covid Safe Ticket nodig? Kom dan langs aan onze onthaal- en informatiebalies van ’t Getouw (Molenhoekstraat 2) en welzijnssite Ten Hove (Jakob Smitslaan 24). Je kan er terecht van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur, maandag- tot en met woensdagnamiddag van 13.30 tot 16 uur en op donderdagnamiddag van 13.30 tot 19 uur. Opgelet: hiervoor heb je je identiteitskaart én je PIN-code van je identiteitskaart nodig! Weet je die niet meer? Dan kan je enkel aan de onthaal- en informatiebalie van ’t Getouw terecht om een nieuwe PIN-code aan te vragen.