Welke coronamaatregelen gelden vanaf vrijdag 29 oktober en maandag 1 november?

maatregelen1
donderdag 28 oktober 2021

Op vrijdag 29 oktober wordt de mondmaskerplicht opnieuw uitgebreid. Vanaf dan moet je onder meer een mondmasker dragen in winkels, zorginstellingen, publieke ruimtes van overheidsgebouwen en bibliotheken en tijdens erediensten. Vanaf maandag 1 november wordt het Covid Safe Ticket verplicht in alle horeca- en fitnesszaken. Daarnaast wordt telewerk opnieuw sterk aanbevolen. Alle details over de maatregelen vind je hieronder en op info-coronavirus.be.

Mondmaskerplicht

• Algemeen
  • Vanaf vrijdag 29 oktober is het dragen van een mondmaster - voor iedereen vanaf 12 jaar - opnieuw verplicht

• In winkels en winkelcentra

• In zorginstellingen, zoals

• Heilig Hartziekenhuis
      • Woonzorgcentrum Ten Hove
      • Woonzorgcentrum Witte Meren
      • Woonzorgcentrum Hemelrijck
      • Zorginstellingen De Witte Mol en Den Brand

• Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen en gerechtsgebouwen

• Locaties voor culturele, feestelijke, sportieve en recreatieve activiteiten, zoals schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesszaken en sportcentra
      • Cultuurcentrum ’t Getouw en Schouwburg Rex
      • Sporthal Den Uyt en zwembad Vita Den Uyt
      • Jakob Smitsmuseum

• Bibliotheken, spelotheken en mediatheken

• Tijdens erediensten

• Daarnaast blijft het nog steeds verplicht op het openbaar vervoer en bij contactberoepen.

• Vanaf maandag 8 november moeten kinderen van het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker dragen in de klas.

• Je moet geen mondmasker dragen:
    • Op plaatsen waar het Covid Safe Ticket gebruikt wordt. In horeca- en fitnesszaken moet het personeel wel mondmaskers blijven dragen.
    • Tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met een publiek van minder dan 200 personen binnen
    • Tijdens evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met een publiek van minder dan 400 personen buiten
    • Tijdens private bijeenkomsten

• Uitzonderlijke situatie: lokaal dienstencentrum en woonzorgcentrum Ten Hove

Voor het lokaal dienstencentrum en woonzorgcentrum Ten Hove gelden volgende specifieke regels:

• In het gebouw draag je altijd een mondmasker.

• Dit geldt ook voor de bezoekers op de kamers van de bewoners in het woonzorgcentrum.

• In het restaurant en de cafetaria tonen bezoekers hun Covid Safe Ticket. Daarnaast houden ze het mondmasker de hele tijd op. Enkel tijdens het eten en drinken kan het even af.

Deze regels dienen om de kwetsbare bewoners van het woonzorgcentrum maximaal te beschermen.

Covid Safe Ticket

• Algemeen
  • Vanaf maandag 1 november veranderen de regels rond het Covid Safe Ticket:

• Verplicht voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten

• Verplicht in alle horeca- en fitnesszaken

• Op plaatsen waar het Covid Safe Ticket gebruikt wordt, vervalt de mondmaskerplicht. Personeelsleden van horeca- en fitnesszaken moeten wel mondmaskers blijven dragen. Ook in het restaurant en de cafetaria van het lokaal dienstencentrum in Ten Hove dragen bezoekers altijd een mondmasker in combinatie met het Covid Safe Ticket.

• Hulp nodig?

• Beschik je niet over een digitaal Covid Safe Ticket, en heb je hulp nodig om dit op papier af te drukken? Neem dan contact op met de helpdesk van de Vlaamse overheid op het nummer 078 78 78 50. Je ontvangt het daarna met de post.

• Is het dringend? Dan kan je tijdens de openingsuren terecht aan onze onthaal- en informatiebalies van ’t Getouw (Molenhoekstraat 2) en welzijnssite Ten Hove (Jakob Smitslaan 24). Opgelet: hiervoor heb je je identiteitskaart én je PIN-code van je identiteitskaart nodig! Weet je die niet meer? Dan kan je enkel aan de onthaal- en informatiebalie van ’t Getouw terecht om een nieuwe PIN-code aan te vragen.

• Voor meer info kan je ook terecht bij:

• Wil je je nog laten vaccineren?

Eén van de manieren om een Covid Safe Ticket te krijgen, is door volledig gevaccineerd te zijn. Ben je dat nog niet en wil je je vaccinatie nu alsnog in orde maken? Bel dan naar het callcenter van ons vaccinatiecentrum op het nummer 014 38 90 47.

Telewerk

Telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen, tenzij dit absoluut onmogelijk is.

Testcentra

Testcentra blijven open tijdens de winterperiode. Op deze manier kunnen we besmettingen opvolgen zonder de huisartsen te overbelasten.

Ventilatie

• CO2-meters waren en blijven verplicht in alle gemeenschappelijk gebruikte binnenruimtes zoals horecazaken, sportzalen en fitnesscentra, feestzalen, vergaderzalen en bepaalde lokalen van verenigingen.

• De meter moet duidelijk zichtbaar zijn voor bezoekers.

• Het gemeentebestuur organiseerde hierover een webinar op maandagavond 4 oktober. Onze verenigingen kregen daarna de kans om via een groepsaankoop CO2-meters te bestellen en daarna via de coronasubsidies terug te laten betalen. 64 verenigingen gingen hierop in en bestelden samen 168 CO2-meters.