Naar inhoud
Gemeente Mol

168 CO2-meters worden verdeeld over 64 Molse verenigingen

2510 166 co2-meters worden verdeeld over 62 verenigingen
donderdag 28 oktober 2021

Maar liefst 64 verenigingen bestelden via de groepsaankoop van het gemeentebestuur 168 CO2- meters. Voor elke meter betalen de verenigingen 133 euro. Dankzij de coronasubsidies voor verenigingen kunnen ze deze investering vervolgens voor 100% recupereren. Zo kunnen de verenigingen zich in orde maken met de nieuwe wetgeving om een CO2-meter te plaatsen in binnenruimtes die gemeenschappelijk gebruikt worden.

Maandagavond 4 oktober organiseerde het gemeentebestuur voor verenigingen een webinar over CO²-meters en het belang van verluchting. Tijdens deze infoavond lichtte onze gemeentelijke preventieadviseur de recente wetgeving toe over verplichte CO²-meters in gemeenschappelijk gebruikte binnenruimtes. 

Wettelijke verplichting

Het recente ministerieel besluit dat sinds 1 september geldt, bevat de algemene verplichting een CO²-meter te plaatsen in binnenruimtes die gemeenschappelijk gebruikt worden. De CO²-meter moet daarbij op een zichtbare plaats staan. Deze verplichting vormt een aanvulling op de verplichte CO²-meters in horecazaken en fitnesscentra. Verenigingen en uitbaters van deze binnenruimtes krijgen van de federale overheid tot 1 november de tijd om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Cafetaria’s van verenigingen moeten al sinds de heropening een verplichte CO²-meter plaatsen. De verplichting breidt met het nieuwe ministerieel besluit uit naar vergaderlokalen, polyvalente ruimtes, sportzalen, clublokalen, kleedkamers, repetitieruimtes,…. Samengevat: in elke binnenruimte waar mensen in de vrijetijdssfeer langer dan 15 minuten samenkomen, moet de luchtkwaliteit via een CO²-meter gemonitord worden. De verplichting geldt dus ook voor parochiehuizen, gemeenschapscentra of scholen die hun infrastructuur voor derden ter beschikking stellen.  

Correct informeren

Het gemeentebestuur begrijpt dat het voor verenigingen niet eenvoudig is om aan de nieuwe regels te voldoen. Daarom wilden we onze verenigingen allereerst correct informeren. Het webinar van 4 oktober focuste niet alleen op de regelgeving, maar bood ook meer inzicht in het belang van een gezonde luchtkwaliteit. Dit is niet alleen relevant tijdens deze coronacrisis.

Verder ging onze preventieadviseur dieper in op de noodzaak en mogelijkheden van verluchting. Tenslotte werd toegelicht hoe best te handelen wanneer de CO²-meter bepaalde drempelwaardes overschrijdt. Na dit webinar beschikte de deelnemer over voldoende informatie om de eigen clubinfrastructuur in orde te maken voor de nieuwe regelgeving.

Subsidies

Het aankopen van CO²-meters vereist uiteraard de nodige centen. Ook hiervoor wil het gemeentebestuur fors ondersteunen. Zo kochten we 200 nieuwe en kwaliteitsvolle CO²-meters aan die verenigingen tegen kostprijs eenvoudig kunnen overkopen. Dit aanbod vermindert fors de werklast voor elke vereniging. Uiteraard kan een vereniging ook beslissen om zelf de vereiste meters aan te kopen.

De levering is voorzien in de laatste week van oktober, waarna de verenigingen deze kunnen afhalen en betalen aan de informatie- en onthaalbalie in ’t Getouw en welzijnssite Ten Hove.

Daarnaast voorzien we voor deze aankopen de nodige subsidies. Zo verlengden we de termijnen voor onze coronasubsidies. De verenigingen kunnen binnen deze 4de subsidieronde financiële steun aanvragen tot en met 31 december.

Deze coronasubsidie voorziet (met een maximum van 3.500 euro per vereniging) onder andere de mogelijkheid om 100% terug te krijgen van de kosten die nodig zijn om de werking coronaveilig te organiseren. De aankoop van CO²-meters past binnen dit streefdoel. Verenigingen kunnen – mits voorleggen van de nodige betaalbewijzen – de subsidies online aanvragen via www.gemeentemol.be/coronasubsidies.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be