Naar inhoud
Gemeente Mol

Oproep verenigingen: bestel je CO²-meters en krijg 100% gesubsidieerd

donderdag 7 oktober 2021

Alle verenigingen die CO²-meters nodig hebben om in orde te zijn met de nieuwe wetgeving, kunnen deze eenvoudig bestellen via de groepsaankoop van het gemeentebestuur. Bestel het nodige aantal meters voor 25 oktober via www.gemeentemol.be/co2meters. Voor elke meter betaal je 133 euro. Bekijk hier de technische specificaties van de meters. Dankzij de coronasubsidies voor verenigingen kan je deze investering vervolgens voor 100% recupereren.

Maandagavond 4 oktober organiseerde het gemeentebestuur voor verenigingen een webinar over CO²-meters en het belang van verluchting. Tijdens deze infoavond lichtte onze gemeentelijke preventieadviseur de recente wetgeving toe over verplichte CO²-meters in gemeenschappelijk gebruikte binnenruimtes. 

Wettelijke verplichting

Het recente ministerieel besluit dat sinds 1 september geldt, bevat de algemene verplichting een CO²-meter te plaatsen in binnenruimtes die gemeenschappelijk gebruikt worden. De CO²-meter moet daarbij op een zichtbare plaats staan. Deze verplichting vormt een aanvulling op de verplichte CO²-meters in horecazaken en fitnesscentra. Verenigingen en uitbaters van deze binnenruimtes krijgen van de federale overheid tot 1 november de tijd om aan de nieuwe regelgeving te voldoen.

Cafetaria’s van verenigingen moeten al sinds de heropening een verplichte CO²-meter plaatsen. De verplichting breidt met het nieuwe ministerieel besluit uit naar vergaderlokalen, polyvalente ruimtes, sportzalen, clublokalen, kleedkamers, repetitieruimtes,…. Samengevat: in elke binnenruimte waar mensen in de vrijetijdssfeer langer dan 15 minuten samenkomen, moet de luchtkwaliteit via een CO²-meter gemonitord worden. De verplichting geldt dus ook voor parochiehuizen, gemeenschapscentra of scholen die hun infrastructuur voor derden ter beschikking stellen.  

Correct informeren

Het gemeentebestuur begrijpt dat het voor verenigingen niet eenvoudig is om aan de nieuwe regels te voldoen. Daarom wilden we onze verenigingen allereerst correct informeren. Het webinar van 4 oktober focuste niet alleen op de regelgeving, maar bood ook meer inzicht in het belang van een gezonde luchtkwaliteit. Dit is niet alleen relevant tijdens deze coronacrisis.

Verder ging onze preventieadviseur dieper in op de noodzaak en mogelijkheden van verluchting. Tenslotte werd toegelicht hoe best te handelen wanneer de CO²-meter bepaalde drempelwaardes overschrijdt. Na dit webinar beschikte deelnemer over voldoende informatie om de eigen clubinfrastructuur in orde te maken voor de nieuwe regelgeving.

Subsidies

Het aankopen van CO²-meters vereist uiteraard de nodige centen. Ook hiervoor wil het gemeentebestuur fors ondersteunen. Zo kochten we 200 nieuwe en kwaliteitsvolle CO²-meters aan die verenigingen tegen kostprijs eenvoudig kunnen overkopen. Dit aanbod vermindert fors de werklast voor elke vereniging. Uiteraard kan een vereniging ook beslissen om zelf de vereiste meters aan te kopen.

Wanneer we meer bestellingen ontvangen dan de aangekochte 200 meters, dan verdelen we deze in verhouding tot de gevraagde aantallen (met een minimum van 2 per vereniging). Je vindt hier de technische specificaties van de CO²-meters die het gemeentebestuur aankocht. De levering is voorzien in de laatste week van oktober, waarna de verenigingen deze kunnen afhalen en betalen aan de onthaal- en informatiebalie in ’t Getouw en Ten Hove.

Daarnaast voorzien we voor deze aankopen de nodige subsidies. Zo stellen we de gemeenteraad voor om de termijnen voor onze coronasubsidies te verlengen. Normaal gezien kunnen verenigingen binnen deze 4de subsidieronde financiële steun aanvragen tot en met 31 oktober voor de werkingsperiode van 1 juli tot en met 30 september 2021.

We stellen de gemeenteraad voor om deze termijnen voldoende te verlengen, zodat de aangekochte CO²-meters ook onder deze subsidieregeling kunnen vallen. Deze coronasubsidie voorziet (met een maximum van 3.500 euro per vereniging) onder andere de mogelijkheid om 100% terug te krijgen van de kosten die nodig zijn om de werking coronaveilig te organiseren. De aankoop van CO²-meters past binnen dit streefdoel. Verenigingen kunnen – mits voorleggen van de nodige betaalbewijzen – de subsidies online aanvragen via www.gemeentemol.be/coronasubsidies.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be