Ontdek gloednieuwe Museumwandeling en Schuurwandeling vanaf zondag 12 september

woensdag 8 september 2021

Vanaf zondag 12 september breidt het aanbod wandelingen in onze gemeente uit! Op die dag lanceren het Jakob Smitsmuseum, dienst toerisme en de vrijwilligers van Schuur in Beweging twee prachtige exemplaren door Sluis. De Museumwandeling is een korte interactieve wandeling van ongeveer twee kilometer, ideaal voor gezinnen met kinderen. Met Jakob Smits als gids en leuke filmpjes in de erfgoedapp ontdek je meer over de mooie omgeving van het Jakob Smitsmuseum. De Schuurwandeling is een informatieve wandeling van ongeveer acht kilometer en zit vol interessante weetjes over de lokale geschiedenis, natuur, landbouw, industrie en toerisme. Beide wandelingen zijn gratis, vertrekken aan het Jakob Smitsmuseum en zijn altijd toegankelijk. Ga je mee?

Zondag 12 september is Open Monumentendag. Hét ideale moment om wandelingen voor te stellen die ons erfgoed extra in de verf zetten! Met de Museumwandeling en de Schuurwandeling ontdek je gratis wat voor moois Sluis te bieden heeft. Hierbij vormen de foto’s van onze Kamer van heemkunde en de erfgoedapplicatie van het regionaal erfgoednetwerk Stuifzand een absolute meerwaarde!

Museumwandeling

Door de relatief korte afstand van ongeveer twee kilometer is de Museumwandeling perfect voor gezinnen met kinderen. Ga op pad met Jakob Smits zelf en ontdek de mooie omgeving van ‘zijn’ museum! Onderweg zie je trouwens nog meer gekke ‘Smitsen’. Scan ze met de erfgoedapp en kom via leuke filmpjes alles te weten over Sluis.

Schuurwandeling

Voor wandelaars die iets verder willen stappen voorzien we de Schuurwandeling. Deze wandeling is ongeveer acht kilometer lang en loopt van aan het Jakob Smitsmuseum langs knappe locaties die Sluis typeren. Onderweg pik je interessante feiten op. Opgelet: bij regenweer komen laarzen van pas!

Feestelijke lancering

Beide wandelingen worden feestelijk voorgesteld op zondag 12 september om 14 uur. Na een kort woordje uitleg bij het infobord aan het Jakob Smitsmuseum knippen Sjuul en Joke, de hoofdpersonages van de filmpjes in de Museumwandeling, het lintje door. Daarna kan je elke dag gratis wandelen!

Schuur in Beweging

De Museumwandeling en Schuurwandeling komen er dankzij de samenwerking tussen het Jakob Smitsmuseum, de dienst toerisme en Schuur in Beweging. De lokale vrijwilligersgroep startte in januari 2021 met werken om een originele Kempische dwarsschuur in Sluis in haar oorspronkelijke glorie te herstellen. In oktober 2019 ontdekte Jonas Van Craenendonck bij toeval het gebinte van de schuur. Hij brak de historische constructie voorzichtig af en labelde het materiaal zorgvuldig om ze samen met de vrijwilligers op een authentieke manier her op te bouwen. Het project krijgt steun van LEADER Kempen Oost, een subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling dat wordt gefinancierd door Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

De link tussen Jakob Smits en Schuur in Beweging is niet onlogisch. Het Kempische platteland dat Smits schilderde, komt tot leven in de vorm van de typische schuur met zijn originele activiteit.

Meer info: