Naar inhoud
Gemeente Mol

3.000 euro noodhulp voor vluchtelingen Goma na vulkaanuitbarsting op 22 mei

2206 foto 3000 euro noodhulp rugendo
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 29 juni 2021

De gemeenteraad besliste op 28 juni om via de Molse vzw Rugendo 3.000 euro uit het noodhulpfonds over te maken aan de organisatie E.D.I. in de Democratische Republiek Congo (DRC). Op 22 mei barstte de vulkaan Nyiragongo in DRC totaal onverwacht uit. Lavastromen bereikten de dorpen in de buitenwijken van Goma waarna honderden mensen op de vlucht sloegen. Rugendo vraagt 3.000 euro noodhulp om de getroffen families tijdelijk bij te staan met voedselhulp.

De vulkaan Nyiragongo ligt ten noorden van het Kivu-meer in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Tijdens de vulkaanuitbarsting bereikten lavastromen de dorpen in de buitenwijken van Goma, een miljoenenstad. De overheid ging over tot verplichte evacuatie van enkele wijken, maar in realiteit vluchtte de meerderheid van de bevolking naar nabijgelegen gebieden. Zo kwamen honderden vluchtelingen terecht op het eiland Idjwi, gelegen in het Kivu-meer. De druk op de families om de extra monden te voeden is enorm, zeker in de nasleep van de economische crisis die de coronapandemie teweegbracht.

Grote hulporganisaties zijn er niet aanwezig op het eiland, enkel kleinere organisaties zoals E.D.I., partner van de aanvrager Rugendo vzw. Rugendo is lid van de Molse mondiale wereldraad en al jaren actief in DRC via een vaste lokale werking. De vzw vraagt 3.000 euro noodhulp om de getroffen families op Idjwi tijdelijk bij te staan met voedselhulp tot de vluchtelingen veilig terug naar Goma kunnen keren.

Noodhulpfonds

Het noodhulpfonds (6.500 euro) is een begrotingspost die jaarlijks voorzien wordt om bij grote rampen snel een bijdrage te kunnen leveren. Dit fonds past in onze gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking. Het fonds werd opgericht naar aanleiding van de verwoestende orkaan Mitch in 1999 in Nicaragua én de aardbeving een jaar later in Turkije.

Meer info:

  • dienst samenlevingsopbouw, 014 33 15 63,samenlevingsopbouw@gemeentemol.be 
  • Rugendo vzw, www.rugendo.be