Een deel van de Doornboomstraat is vanaf nu officieel onze Heldenstraat!

maandag 28 juni 2021

Het gedeelte van de Doornboomstraat tussen de Gasthuisstraat en Adolf Reydamslaan is nu officieel herbenoemd tot Heldenstraat. Het Heilig Hartziekenhuis, woonzorgcentrum Witte Meren en het St.-Lutgardis huldigden hun nieuwe straatnaam officieel in op zondag 27 juni. Mol telt talrijke helden – binnen en buiten de zorg - die zijn of haar steentje hebben bijgedragen in de strijd tegen het coronavirus. Deze naam, die na een publieksbevraging door de gemeenteraad werd goedgekeurd, verwijst naar al deze inwoners.

In elke crisis zijn er mensen die boven zichzelf uitstijgen. Dit was het afgelopen jaar ook het geval in onze gemeente. De Heldenstraat is een eerbetoon aan al deze mensen. Dankjewel helden!

Hoe verliep dit proces?
Onze straatnamencommissie - bestaande uit ambtenaren, vrijwilligers en leden van het college van burgemeester en schepenen - maakte van de gelegenheid en de bijzondere ligging van de straat gebruik om drie voorstellen te formuleren met telkens een specifieke motivatie. De straatnamencommissie kwam niet tot een unaniem besluit voor een keuze van één van de drie.

• Covidheldenstraat: Covid bracht het beste in veel mensen naar boven. Naast alle rampspoed staat de straatnaam ook symbool voor steun en hulp aan elkaar. Met de term ‘Covid’ houden we de naam tastbaar in de toekomst en vergeten we nooit wat er in 2020 gebeurde. Dit specifieke virus zal ook in de toekomst vermoedelijk nog een rol blijven spelen in onze maatschappij, onder andere door mutaties waarbij het virus in verschillende varianten terugkomt.
  • Zorgheldenstraat: met deze straatnaam leggen we uitdrukkelijk de link naar het nabijgelegen woonzorgcentrum Witte Meren en het Heilig Hartziekenhuis. Zorg staat in deze buurt al centraal sinds 1898. Dat jaar werd het ‘Molse gasthuis’ opgericht. In 2020 leverden de medewerkers van het Heilig Hartziekenhuis, de woonzorgcentra en alle overige zorginstellingen en -organisaties uitmuntende prestaties.
  • Heldenstraat: in elke crisis zijn er mensen die boven zichzelf uitstijgen. Dit was het afgelopen jaar ook het geval in onze gemeente. Mol telt talrijke helden – binnen en buiten de zorg - die zijn of haar steentje hebben bijgedragen in de strijd tegen het virus. Deze naam verwijst naar al deze inwoners.

Publieksbevraging

Omdat de straatnamencommissie niet tot een unaniem besluit kwam, konden onze inwoners via een poll tot 11 januari aangeven welke benaming zij verkiezen. In totaal brachten 598 inwoners een stem uit, met volgende uitslag.

• Heldenstraat: 53%
  • Zorgheldenstraat: 38%
  • Covidheldenstraat: 9%

Advies cultuurraad
Na kennisname van de resultaten van de publieksbevraging kreeg de cultuurraad de kans om een advies te formuleren. Dit is een wettelijk verplichte stap in de straatnaamprocedure. De leden van de cultuurraad kozen op 19 januari na overleg unaniem voor ‘Zorgheldenstraat’ als nieuwe straatnaam. Voor hun advies gebruikten ze volgende argumentatie:

• Heldenstraat: Dat is een te algemene naam voor de bedoeling en voor de straat waarvoor het moet dienen.
  • Covidheldenstraat: weinig enthousiasme rond dit voorstel. Covid zal men waarschijnlijk/hopelijk na 100 jaar niet meer herinneren.
  • Zorgheldenstraat: is de meest geschikte naam. Al zeer lang is in deze straat een ziekenhuis, woonzorgcentrum en school gevestigd.

Er zijn geen brievenbussen van particulieren/woningen in deze straat zodat er geen grote aanpassingen moeten gebeuren.

Stap 4: gemeenteraad kiest Heldenstraat
Aangezien de resultaten van de publieksbevraging en het advies van de cultuurraad niet overeenstemden, hakte de gemeenteraad in de zitting van 22 februari de knoop door. Dit gebeurde via een individuele stemming. De meerderheid van de raadsleden koos voor Heldenstraat, vaak verwijzend naar de uitslag van de publieksbevraging.

Heldenstraat
Na de beslissing van de gemeenteraad, volgde een openbaar onderzoek om de procedure wettelijk te voltooien. Dit is ondertussen afgerond waardoor het straatnaambordje officieel kan verwisseld worden!

Meer info: bevolkingsdienst, 014 33 07 16, bevolkingsdienst@gemeentemol.be