Naar inhoud
Gemeente Mol

Jammer genoeg nog geen ‘gewone’ evenementenzomer in MooiMol

0106 geen evenementenzomer in mooimol
woensdag 2 juni 2021

Ook met de versoepelingen die de federale overheid met het Zomerplan aankondigde, kan het gemeentebestuur geen traditionele evenementenzomer organiseren. Bij verschillende van onze evenementen staan de coronarichtlijnen haaks op het open karakter van het evenement. Als gemeentebestuur mikken we vooral op publieke evenementen waar iedereen vrij welkom is. Daardoor moeten we Mol Feest! jammer genoeg nog een jaartje uitstellen. Ook het EK op groot scherm op een publiek plein is met de huidige restricties onmogelijk. Voor Mon Mol Martre is er wel goed nieuws. In plaats van het eerste weekend van augustus organiseren we dit evenement in volle glorie op 4 en 5 september. Over het kinderfestival Alles Kids in de tweede helft van augustus hebben we nog niet beslist. We analyseren momenteel of een aangepaste coronaveilige editie al dan niet haalbaar is. Gelukkig kunnen we via Cultuurcentrum ’t Getouw deze zomer alsnog voor de nodige cultuurbeleving zorgen. Het volledige zomerprogramma van Cultuurcentrum ‘t Getouw kondigen we op 7 juni aan via www.getouw.be.

Een strikt maximumaantal bezoekers, onderlinge afstanden respecteren, registratie vooraf en toegangscontrole, bediening aan tafel en zittend consumeren, opdelen in bezoekersgroepen van 4,… Alle evenementen die de komende zomer plaatsvinden zullen aan één of meerdere van deze strikte richtlijnen moeten voldoen.  

Na een evaluatie van onze verschillende zomerevenementen op basis van de (voorlopige) richtlijnen die we momenteel kennen, stellen we vast dat een gewone evenementenzomer dit jaar nog onmogelijk en organisatorisch onhaalbaar is.

  • Zo moeten we Mol Feest! noodgedwongen nog een jaartje uitstellen. Het concept van dit open en gratis muziekfestival op het Rondplein – waarbij we op één avond enkele populaire artiesten ontvangen én iedereen welkom is wanneer hij/zij wilt – valt niet te rijmen met de coronaregels voor evenementen. De organisatiekosten zouden zeer hoog oplopen voor een beperkt publiek én een zeer korte tijdsduur van het evenement. Bovendien zijn op dit moment de specifieke regels omtrent testing voor staande muziekoptredens in augustus nog niet gekend, wat bijkomende organisatierisico’s inhoudt. Als we een muziekoptreden organiseren, moet elke Mollenaar of bezoeker die wilt komen vrij welkom zijn!

 

  • Gelukkig brengen we voor Mon Mol Martre beter nieuws. Deze gezellige kunstmarkt op de oevers van de Molse Nete in het Centrum brengt jaarlijks duizenden bezoekers op de been. Een organisatie tijdens het traditionele eerste weekend van augustus komt evenwel nog te vroeg. Daarom besliste het gemeentebestuur om voor deze editie uit te wijken naar het weekend van 4 en 5 september. Tegen 1 september – zo stelt het Zomerplan – zouden vrijwel alle coronarestricties wegvallen, waardoor een open evenement zoals Mon Mol Martre opnieuw veilig kan georganiseerd worden. We hopen dat deze uitspraak waarheid wordt en starten nu volop met de organisatie. De eerste stap omvat het werven van onze standhouders.
  • In 2020 had het gemeentebestuur voor het eerst een groot scherm gepland voor het uitzenden van het EK voetbal op een publiek plein. De organisatie zou gebeuren in samenwerking met de Corbiekroegen. Jammer genoeg gooide corona roet in het eten, waarbij het volledige EK werd uitgesteld. Onder de strikte regels die dit jaar voor evenementen gelden, is het jammer genoeg onmogelijk om de wedstrijden van de Rode Duivels te vertonen met een staand publiek op een publiek, open plein. De beperkingen tot 400 deelnemers, zittend per vier én bediening aan tafel zijn niet compatibel met een groot scherm op een publiek plein. Deze richtlijnen impliceren registratie vooraf en een strikte toegangscontrole. Organisatorisch is dit bovendien vrijwel onhaalbaar, als je weet dat op dit moment de officiële regels voor na 9 juni nog niet bekrachtigd zijn in een ministerieel besluit. Bovendien, als het gemeentebestuur investeert in een groot scherm, moet elke Mollenaar de kans hebben om te komen.

 

Opportuniteiten?

Naast de spijtige annulering van evenementen kijkt de dienst toerisme nog volop naar mogelijke opportuniteiten deze zomer. Als er nog de kans bestaat om volgens de regels nog een coronaveilig evenement te organiseren, geven we dit alle kansen. Beloftes kunnen we op dit moment evenwel nog niet maken.

Wat na de zomer?

Eind dit jaar organiseren we opnieuw onze kerstmarkt, volgens het nieuwe concept dat we in 2019 aan ’t Getouw introduceerden. Daarnaast plannen we een nieuwe editie van de lichtwandeling ’t Gloeit in Mol. Deze lichtwandeling kende vorig jaar een groot succes bij gezinnen uit Mol en de verre omgeving. Door het uitstellen van Mol Feest! komen er budgetten vrij. Deze gebruiken we voor een tweede editie van onze lichtwandeling, die we uitzonderlijk in 2021 nog een keer organiseren. Verdere info volgt.

Meer info: dienst toerisme, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be