Naar inhoud
Gemeente Mol

Gemeentebestuur zet officieel punt achter stedenband met Duitse gemeente Kall

Gemeentebestuur zet officieel punt achter stedenband met Duitse gemeente Kall
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
dinsdag 1 juni 2021

Na overleg met het gemeentebestuur van Kall besliste de gemeenteraad op 31 mei om de stedenband met deze Duitse gemeente formeel te beëindigen. De afgelopen jaren vonden er geen ontmoetingen en uitwisselingen meer plaats tussen beide gemeentebesturen. Een poging van enkele jaren geleden om de stedenband nieuw leven in te blazen, kende geen succes. Met deze beslissing tot stopzetting bekrachtigen we in feite de reële situatie. De beslissing tot stopzetting werd in goede verstandhouding genomen. We wensen Kall dan ook alle succes voor de toekomst. Het gemeentebestuur dankt alle inwoners die zich de afgelopen decennia voor deze stedenband hebben ingezet.

Sinds 1980 is onze gemeente verzusterd met de Duitse gemeente Kall, prachtig gelegen in het Eifelgebergte. De Europese situatie van vandaag valt evenwel niet te vergelijken met 40 jaar geleden. De doelstellingen die bij de start van de stedenband in een oorkonde werden bepaald, zijn inmiddels bereikt.

Bloeiperiode

Zo moest de stedenband de wederzijdse verstandhouding en vriendschap tussen het Duitse en Belgische volk bevorderen. Daarnaast moest de stedenband bijdragen tot ‘een in vriendschap en vrijheid verenigd Europa’. Tijdens de bloeiperiode van de stedenband werden geregeld officiële verzusteringsweekends georganiseerd. Ook Molse verenigingen (voetbalclubs, motorclubs, scholen, wielertoeristen, gemeentelijk brandweerkorps,…) legden contacten met hun collega’s uit Kall.

Als vervolg op deze bijeenkomsten bezochten verschillende inwoners op eigen initiatief geregeld hun Duitse vrienden, en andersom. Sommige vriendschappen vervaagden doorheen de jaren, enkelingen bleven contact houden. Uiteraard is en blijft Kall een prachtige gemeente om te ontdekken, een aanrader voor elke inwoner die houdt van natuur, rust en de bergen.

Tanende interesse

Door het moderne reisgedrag waarbij alle uithoeken van de wereld eenvoudig bereikbaar zijn, stelden we de afgelopen jaren een sterk tanende interesse vast bij onze inwoners om Kall via een georganiseerde stedenband te bezoeken en nieuwe vriendschapsbanden aan te knopen. De laatste officiële ontmoetingsdag dateert al van 2012. Daarnaast groeide de afgelopen decennia het belang van stedenbanden buiten Europa.

Mooie voorbeelden hiervan zijn onze sterke banden met Santo Tomás in Nicaragua en Kara Kara in Niger, waarvoor tal van inwoners zich hard inzetten. De beslissing omtrent Kall verandert niets aan het gemeentelijk engagement ten opzichte van beide zustersteden.

Meer info: dienst toerisme, 014 33 07 85, toerisme@gemeentemol.be