Naar inhoud
Gemeente Mol

Verenigingen: bestel opnieuw gratis hygiënepakket via e-formulier

Verenigingen bestel gratis hygiënepakket via e-formulier
dinsdag 11 mei 2021

Het gemeentebestuur voorziet opnieuw gratis hygiënepakketten voor alle Molse verenigingen. De pakketten bevatten ontsmettingsspray, handgel en papieren doekjes. Zo kunnen onze verenigingen binnenkort, als de coronamaatregelen het toelaten, hun activiteiten, overlegmomenten,… op een veilige manier organiseren. Heeft jouw vereniging nood aan zo’n pakket? Vraag een pakket voor jouw vereniging voor 1 juni aan via www.gemeentemol.be/hygienepakketvereniging.

De coronacrisis treft verschillende sectoren zoals cultuur, jeugd en sport zwaar. Het gemeentebestuur stelt alles in het werk om de verschillende verenigingen te helpen om deze crisis door te komen. We hebben al verschillende acties ondernomen.

> Noodsubsidies corona voor verenigingen

In eerste instantie werden er op korte termijn een aantal financiële ondersteuningen uitgewerkt en uitbetaald. We maakten hier zoveel mogelijk gebruik van verdelingsmethodes op basis van de reguliere subsidiereglementen. Uitgangspunt was dat de subsidies waar deze verenigingen normaal beroep op konden doen voor 2020 verdubbeld werden, waarbij het eerste deel verdeeld werd volgens de reguliere subsidiereglementen en het extra deel verdeeld werd op basis van de bedragen die uitbetaald werden in 2019. In zitting van de gemeenteraad van 27 juli 2020 werd goedkeuring verleend aan het eenmalige subsidiereglement 'noodsubsidies corona voor verenigingen'.

> Renteloze coronanoodlening

Daarna werd de renteloze coronanoodlening ingevoerd. Hiermee ondersteunen we verenigingen die extra financiële steun nodig hebben. De gemeenteraad keurde in de zitting van 7 september 2020 het reglement renteloze coronalening cultuur-, jeugd-, en sportsector goed.

>Coronasubsidie voor verenigingen

Ook keken we naar de toekomst en wilden we verenigingen die blijven organiseren en blijven werken aan onze sociale cohesie belonen en ondersteunen. Hiervoor werd in gemeenteraadzitting van 12 oktober 2020 het subsidiereglement 'Coronasubsidie voor verenigingen periode 1 juni 2020 tot 30 juni 2021' goedgekeurd (www.gemeentemol.be/coronasubsidies). Met deze subsidie kunnen verenigingen kosten  om hun activiteiten coronaveilig te organiseren, kosten voor annulering of afgelasting of kosten voor de publieke (live)streaming indienen.

> Hygiënepakket aanvragen

In november 2020 deden we al een oproep aan onze vereniging voor gratis hygiënepakketten. Toen verdeelden we maar liefst 150 pakketten.

> Gemeenschapshuizen ondersteunen

Vanuit het corona-noodfonds voorziet het gemeentebestuur ook een nominatief bedrag om onze gemeenschapshuizen te ondersteunen. Deze gemeenschapshuizen vormen namelijk een belangrijke schakel in ons verenigingsleven. Vanuit het corona-noodfonds wordt een bedrag van 22.500 euro voorzien. Dit wordt aangevuld met een bedrag van 22.500 euro vanuit het budget dorpenbeleid. Acht gemeenschapshuizen ontvangen elk een subsidie van 5.000 euro.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be