Welke coronarichtlijnen gelden vanaf zaterdag 8 mei?

regels 8 mei

vrijdag 7 mei 2021

Zaterdag 8 mei treedt het zogeheten ‘buitenplan’ in werking. De gunstige evolutie in de coronacijfers en de vaccinatiecampagne maken een aantal versoepelingen mogelijk voor buitenactiviteiten, evenementen en de horecaterrassen. De belangrijkste basisregels blijven evenwel behouden: beperk je nauwe fysieke contacten – zéker binnen –, hou afstand, verzorg je handhygiëne en draag een mondmasker waar het moet. Voorlopig gelden de nieuwe regels tot eind juni.

We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij:

• Buitenevenementen
    • Een evenement mag pas doorgaan als het gemeentebestuur hiervoor vooraf de toestemming geeft. Dit betekent dat elk evenement moet worden aangemeld via de Evenementenkluis (gemeentemol.be/evenementenkluis)
    • Evenementen en voorstellingen (cultuur, sport,…) zijn alleen mogelijk in openlucht met een zittend publiek van maximum 50 personen.
    • Evenementen en voorstellingen moeten door professionelen georganiseerd worden, waarbij alle protocollen en richtlijnen strikt worden nageleefd.

•  Activiteiten in georganiseerd verband (lees: door verenigingen georganiseerd)
    • Buitenactiviteiten zijn nu mogelijk voor alle leeftijden.
    • De activiteiten worden georganiseerd voor één of meerdere groepen van maximum 25 personen, begeleiders niet meegeteld
    • Binnenactiviteiten mogen uitsluitend voor kinderen tot en met 12 jaar, en met een maximum van 10 deelnemers.
    • De activiteiten vinden plaats zonder publiek. Enige uitzondering zijn sporttrainingen, waarbij elke deelnemer tot en met 18 jaar mag vergezeld worden door maximum één lid van hetzelfde huishouden.
    • Niet-professionele sportieve wedstrijden blijven verboden.

•  Heropening horecaterrassen
    • De tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen wordt gegarandeerd.
    • Een maximum van 4 personen per tafel is toegestaan, tenzij in geval van een gezin. Een gezin dat onder hetzelfde dak woont, mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat gezin.
    • Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.
    • Elke persoon moet aan zijn eigen tafel blijven zitten.
    • Er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan.
    • Minstens één volledig zijde van het terras is altijd geopend en zorgt voor voldoende ventilatie.
    • Dranken en maaltijden consumeer je enkel buiten.
    • Als klant mag je enkel binnen gaan om naar het toilet te gaan, de rekening te betalen of om tot bij het terras te geraken.
    • Het personeel draagt altijd een mondmasker.
    • Als klant mag je je mondmasker enkel afzetten wanneer je aan tafel zit.
    • Terrassen mogen openen van 8 tot 22 uur.
    • Het geluidsniveau mag 80 decibels niet overschrijden.

•  Samenscholingsverbod met meer dan 3 personen tussen 24 en 5 uur
    • De avondklok tussen 24 en 5 uur wordt vervangen door een samenscholingsverbod
    • In deze periode mag je op de openbare weg en in de openbare ruimte maximum met 3 personen samen zijn, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld.
    • Gezinsleden mogen zich wel samen verplaatsen.

•  Thuis (of in een toeristisch logies) gasten ontvangen
    • Je mag als gezin maximum 2 personen tegelijk thuis ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegeteld.
    • Deze 2 personen moeten tot hetzelfde gezin behoren.
    • Je bewaart afstand tot je gasten, behalve als het gaat over je nauw contact.

• Erediensten en burgerlijke huwelijken met maximum 50 personen
    • Maximum 50 aanwezigen. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
    • Buiten georganiseerd op hiervoor bestemde plaatsen
    • Dit geldt voor burgerlijke huwelijken, uitoefening van de eredienst en niet-confessionele morele dienstverlening en activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging