Naar inhoud
Gemeente Mol

Geen lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten in september 2021

0704 Geen lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten in september 2021
donderdag 8 april 2021

De lichtstoeten van Rozenberg en Ginderbuiten beslisten in onderling overleg om ook dit jaar geen editie te organiseren. Door de actuele coronamaatregelen kunnen de wagenbouwers de komende weken onmogelijk wettelijk aan de slag in de barakken. Op tijd kunnen starten met de werkzaamheden is voor de wagenbouwers noodzakelijk om hun wagen in september helemaal klaar te hebben.  Daarnaast bestaat er op dit moment - ondanks de vaccinatiestrategie - nog geen duidelijkheid over het al dan niet mogen doorgaan van grote evenementen in september. De veiligheid en gezondheid van de wagenbouwers en de vele duizenden bezoekers hebben de hoogste prioriteit voor beide lichtstoeten. Deze beslissing biedt bovendien de beste bescherming voor de toekomst. In 2022 zullen beide lichtstoeten er opnieuw staan.

Na overleg met het gemeentebestuur kwamen beide lichtstoeten ook dit jaar unaniem en solidair tot het besluit om dit jaar geen lichtstoet te laten doorgaan. De wagenbouwers werden inmiddels door hun eigen bestuur op de hoogte gebracht.

Verdere toekomst

Uiteraard gebeurt de annulering met spijt in het hart. Deze moeilijke beslissing biedt voor de verdere toekomst van onze lichtstoeten evenwel de beste bescherming. Door het vermijden van grote organisatie- en promotiekosten blijven beide lichtstoeten – erkend als Vlaams immatrieel erfgoed - financieel gezond. Beide lichtstoeten kondigen dan ook met absolute zekerheid aan dat ze in 2022 opnieuw bewijzen dat Mol met twee unieke lichtstoeten ‘dé wereldhoofdstad is van de lichtstoeten’. Deze beslissing is uiterst bijzonder. Met uitzondering van beide wereldoorlogen en 2020 zijn onze inwoners vertrouwd met een jaarlijkse traditie die zelfs teruggaat tot in 1885. 

Steun van het gemeentebestuur

Het gemeentebestuur stond de afgelopen dagen in nauw contact met beide lichtstoeten. Ook in de toekomst zullen ze op onze logistieke, financiële en promotionele steun kunnen blijven rekenen. De vastberadenheid van beide besturen en de wagenbouwers sterkt ons in het vertrouwen dat deze unieke traditie nog vele jaren zal blijven bestaan. Rozenberg Lichtstoet zou dit jaar normaal plaatsvinden op zaterdag 11 september, Ginderbuiten Lichtstoet was voorzien op zaterdag 25 september. We kijken alvast reikhalzend uit naar september 2022.

Meer info: