Naar inhoud
Gemeente Mol

Hoe als vereniging coronacrisis doorkomen? Schrijf nu in voor online sessies

vrijdag 12 februari 2021

Het gemeentebestuur organiseert een online vormingsaanbod speciaal voor verenigingen. Met gratis workshops, infosessies,… reiken we onze verenigingen handvaten aan om deze coronacrisis door te komen. Hoe vrijwilligers aan boord houden? Waar financiële ondersteuning halen? Hoe coronaproof je aanbod organiseren? Hoe digitaal vergaderen? Je voelt het: werk aan de winkel! Schrijf hier snel in voor één of meerdere sessies. Samen redden we het!

In een online bevraging lieten onze verenigingen weten wat hun noden zijn in deze coronacrisis. Vaak kwamen we dezelfde thema’s tegen: budget en subsidiemogelijkheden, hoe verbondenheid creëren en behouden, communicatie, coronaproof aanbod uitwerken, veerkracht bij vrijwilligers en digitale mogelijkheden. Met dit online aanbod willen we aan de noden van onze verenigingen tegemoet komen.

Bekijk hier de verschillende vormingssessies:

 

> Workshop ‘Vrijwilligers aan boord houden in coronatijden’

De aanslepende coronacrisis maakt het absoluut niet gemakkelijk om je vrijwilligers te motiveren. Van taken vanop afstand tot taken die volledig wegvallen. Hoe houd je best contact en geef je hen goesting om er binnenkort weer volledig in te vliegen? In deze interactieve workshop geven we je inspirerende voorbeelden en tips om met deze uitdagingen aan de slag te gaan.

 

Datum: donderdag 25 februari

Uur: 19.30 – 21.30 uur

Door: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Schrijf hier in.

Maximum 15 deelnemers

 

> Infosessie ‘Subsidiemogelijkheden’

De coronacrisis berokkent vrijwel elke vereniging in onze gemeente ernstige financiële schade. De exacte impact verschilt van vereniging tot vereniging, afhankelijk van de specifieke inkomsten- en kostenstructuur. Of je als vereniging al dan niet over eigen infrastructuur beschikt, speelt hierbij een belangrijke rol. Wil jij weten welke subsidiemogelijkheden er zijn? Wij geven je graag een overzicht.

 

Datum: dinsdag 2 maart

Uur: 19.30 – 21.30 uur

Door: afdeling jeugd en sport en afdeling cultuur

Schrijf hier in.

> Intervisie ‘Coronaproof aanbod’

Vandaag maken de strenge maatregelen het bijzonder moeilijk om nog iets te organiseren. Hoe creëer je een aanbod dat coronaproof is? Tijdens deze intervisie denken we samen na over mogelijkheden om toch nog op een veilige manier met je vrijwilligers aan de slag te gaan.

 

Datum: dinsdag 16 maart

Uur: 19.30 – 21.30 uur

Door: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

Schrijf hier in.

Maximum 15 deelnemers

> Workshop ‘Digitaal vergaderen’

Wil je online aan de slag met je vereniging, maar zie je door de bomen het bos niet meer? In het nieuwe normaal zijn we immers vooral digitaal met elkaar in contact. Zoom, Google Meet, Microsoft Teams of kies je toch nog voor een ander platform?

Je komt in deze workshop niet alleen de verschillende mogelijkheden en hun voor- en nadelen te weten, maar we bekijken ook hoe we ermee aan de slag kunnen, welk platform het best past bij jouw vereniging,… We bekijken ook de juridische kant. Zijn beslissingen die online genomen worden rechtsgeldig of moet ik mij aan bepaalde regels houden? Mag ik zomaar een meeting opnemen? Kom het allemaal te weten tijdens deze workshop. Er wordt ook ruimte gemaakt voor jouw specifieke vragen.

Datum: donderdag 25 maart

Uur: 19.30 – 21.30 uur

Door: Liesbeth Krivitzki in samenwerking met Vormingplus Kempen

Schrijf hier in.

> Workshop ‘Communiceren in je vereniging van levensbelang’

We weten het allemaal: communicatie is belangrijk. Sowieso in een ‘normale’ werking van een vereniging en zeker in deze bizarre tijden. Maar hoe doe je dat? In deze interactieve workshop geven we bruikbare tips om ook in tijden van social distancing in te zetten op communicatie in je vereniging. We geven ideeën om (beter) te communiceren met je leden en vrijwilligers. We gaan ook op zoek naar jouw goede ervaringen en die van de andere deelnemers.

Verder staan we stil bij de vraag wat communicatie is? Hoe doe je dat in een hedendaagse context? Welke communicatiestijl hanteer je zelf en welke communicatiestijlen helpen je vooruit? Wat zijn do’s en don’ts als het op communicatie aankomt? Hoe bereik je de leden en vrijwilligers die digitaal niet sterk zijn?

Datum: donderdag 22 april

Uur: 19.30 – 21.30 uur

Door: Igor Geubbelmans in samenwerking met Vormingplus Kempen

Schrijf hier in.

Maximum 18 deelnemers

Eerdere acties

De coronacrisis treft verschillende sectoren waaronder cultuur, jeugd en sport. Het gemeentebestuur stelt alles in het werk om de verschillende verenigingen te helpen om deze crisis door te komen. Dit vormingsaanbod is één van de talrijke initiatieven om onze verenigingen door de crisis te loodsen. We hebben al verschillende acties ondernomen:

  • Juli 2020: noodsubsidies corona voor verenigingen
  • September 2020: renteloze coronalening
  • Oktober 2020: coronasubsidie voor verenigingen
  • Gemeenschapshuizen ondersteunen

Meer info: dienst samenlevingsopbouw, 0473 12 37 62, inne.dierckx@gemeentemol.be