Gemeentebestuur informeert verenigingen over regels buitenschoolse activiteiten

0102 verenigingen informeren regels buitenschoolse act
dinsdag 2 februari 2021

Op maandag 1 februari informeerde het gemeentebestuur alle Molse verenigingen over de actuele maatregelen voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Met de mailing geven we een overzicht van de belangrijkste regels die een impact hebben op hun werking.

Op donderdag 28 januari keurde het Overlegcomité de maatregelen rond georganiseerde buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren goed. De nieuwe regels hebben een grote impact op de werking van onze verenigingen.

Wat betekent het concreet?

• Kinderen tot en met 12 jaar
    • Voor sportactiviteiten spreken we hier van kinderen geboren in 2008 of later.
    • Kinderen tot en met 12 jaar beperken zich tot één activiteit. Dit wordt in het ministerieel besluit geformuleerd als een zeer sterke aanbeveling.
    • Ze kiezen voor activiteiten die binnen of buiten Hier wordt geen onderscheid gemaakt.
    • De groepen bestaan uit maximaal tien kinderen, exclusief begeleider. Kinderen moeten steeds in dezelfde groep
  • Kinderen ouder dan 12 jaar
    • Voor sportactiviteiten spreken we hier van kinderen geboren in 2002 tot en met 2007.
    • Kinderen ouder dan 12 jaar kunnen opnieuw deelnemen aan activiteiten.
    • Ook zij beperken zich tot één activiteit.
    • Ze kiezen enkel buitenactiviteiten.
    • Activiteiten gaan door met maximaal tien kinderen of jongeren, exclusief begeleider. Ook hier is het belangrijk dat jongeren steeds in dezelfde groep
  • Volwassenen: voor volwassenen verandert er niets. De bestaande strikte beperkingen en richtlijnen blijven gelden.

Krokusvakantie

Voor de krokusvakantie geldt:

• Activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar kunnen doorgaan met maximaal 25 kinderen of jongeren, exclusief begeleider.
  • Als activiteiten over meerdere dagen gespreid worden, moeten kinderen en jongeren steeds in dezelfde groep zitten.
  • Overnachten is niet toegestaan.

Eén activiteit per week: niet vrijblijvend, maar vaste keuze

Om fysieke contacten tussen wisselende groepen van kinderen maximaal te beperken, formuleert het ministerieel besluit een sterke aanbeveling dat kinderen zich moeten beperken tot één activiteit per week. Daarnaast wordt sterk aangeraden om de hobby’s effectief te beperken tot één activiteit per kind of jongere. We vragen dan ook aan onze clubs om dit advies strikt aan te houden. Het is in deze periode absoluut essentieel om besmettingen over groepen heen te beperken. Recente voorbeelden met besmettingen in Molse scholen tonen aan dat het risico op besmetting en overdracht ook bij jonge leeftijdscategorieën zeer reëel is. Wisselende hobby’s zijn op dit moment absoluut geen goed idee.

Goed bezig!

We zijn enorm trots op de flexibiliteit die onze verenigingen aan de dag legden de afgelopen maanden. Ze zochten volop naar alternatieven om kinderen en jongeren toch een activiteitenaanbod aan te bieden. We willen hen daar ook heel erg voor bedanken!

Meer info: dienst jeugd en sport, 014 33 05 10, sportactiviteiten@gemeentemol.be