Welke quarantaineregels gelden voor de clusterbesmetting in Rauw

donderdag 21 januari 2021

De clusterbesmetting in het vijfde leerjaar van gemeentelijke basisschool De Zandloper in Rauw leidde – conform de richtlijnen – tot een klasquarantaine voor de betrokken leerkrachten en leerlingen. We zetten de belangrijkste gevolgen hiervan zo helder mogelijk op een rij. Let wel: we vertrekken vanuit de wettelijke richtlijnen, een huisarts kan op basis van een persoonlijke situatie (medische voorgeschiedenis, werksituatie,…) uitzonderlijk anders beslissen.

• Algemeen principe: alle leerlingen van de klas in quarantaine

Alle leerlingen van de betrokken klas moeten door de vastgestelde clusterbesmetting preventief in thuisquarantaine tot en met vrijdag 29 januari. Leerlingen zonder ziektesymptomen worden preventief getest vanaf de zevende dag van hun quarantaineperiode.

• Wat met de gezinsleden als de leerling niet besmet is?

Wanneer deze leerlingen geen ziektesymptomen vertonen, moeten de overige gezinsleden niet in quarantaine. Voor hen geldt wel een verhoogde waakzaamheid. Dit betekent dat ze zeer strikt moeten zijn in het beperken van fysieke sociale contacten en het opvolgen van de voorzorgsmaatregelen. Kinderen mogen wel naar school. Voor ouders geldt verplicht telewerken, behalve als het echt niet anders kan door de aard van de functie. Bij het minste ziektesymptoom dat optreedt binnen het gezin, contacteer je meteen de huisarts. Deze beslist over de vervolgstappen.

• Wat met de gezinsleden als de leerling wél besmet is?

Wanneer de leerlingen ziektesymptomen vertonen én een positief testresultaat hebben, dan geldt ook voor alle gezinsleden een quarantaineverplichting. Dit betekent dat ook zij getest moeten worden op de veertiende dag van hun quarantaine, met name 7 dagen na de besmettelijke periode van je besmette kind. De totale lengte van de gezinsquarantaine  hangt af van de besmettingen die binnen het gezin opduiken. Broers en zussen mogen in deze periode niet naar school gaan. Ouders mogen in geen geval gaan werken, telewerk kan uiteraard wel.

Meer info: dienst veiligheid, 014 33 07 44, veiligheid@gemeentemol.be