Naar inhoud
Gemeente Mol

“Sinterklaas in Hemelrijck is inschattingsfout van woonzorgcentrum”

Hemelrijck
zaterdag 12 december 2020

De gemeentelijke crisiscel evalueert de beslissing van woonzorgcentrum Hemelrijck om in deze coronatijden een Sinterklaasactiviteit te organiseren als een inschattingsfout. De activiteit was vooraf niet afgestemd met de crisiscel, anders had er een negatief advies gevolgd.

Voor de Sinterklaasperiode sprak de gemeentelijke crisiscel met alle scholen duidelijk af dat er geen enkel fysiek contact mocht zijn tussen de kinderen en Sinterklaas. Veel scholen organiseerden daarom een online alternatief. Ook overige Sinterklaasactiviteiten – zowel van verenigingen als particulier – werden in onze gemeente verboden. Woonzorgcentrum Hemelrijck van de groep Armonea heeft Sinterklaas ontvangen zonder dit vooraf af te toetsen met de crisiscel.

Niet in elke kamer, geen cadeautjes
In tegenstelling tot berichten in de media is Sinterklaas niet in elke kamer geweest. De directie verzekert ons dat de Sint uitsluitend gemeenschappelijke ruimtes heeft bezocht, waaronder de zithoeken. De Sint hield op elk moment afstand van de bewoners en bleef nergens langer dan enkele minuten. Er werden door de Sint géén cadeautjes overhandigd.

Het Vlaamse contactonderzoek beoordeelde omwille van deze omstandigheden het bezoek van de Sint als een laagrisicocontact ten opzichte van de bewoners. Het Vlaamse contactonderzoek kwam tot dit formeel oordeel tijdens het telefoongesprek waarbij de besmette Sint zijn contacten van de afgelopen dagen in alle eerlijkheid vermeldde.

Verdere opvolging
De gemeentelijk crisiscel en de eerstelijnszone volgen de situatie in het woonzorgcentrum op de voet. Uitgebreide testen zullen aantonen in welke mate het virus in het woonzorgcentrum verspreid is bij bewoners en medewerkers. Volgens de huidige testresultaten zijn er 45 vastgestelde besmettingen. Op basis van deze resultaten worden de nodige maatregelen genomen. Ook dit privaat uitgebate woonzorgcentrum kan – waar nodig en gewenst - rekenen op onze hulp en bijstand om deze gezondheidscrisis verder aan te pakken. 

Persoonlijk dilemma
Deze kwestie toont meteen het persoonlijke dilemma aan waarvoor iedereen met de eindejaarsfeesten staat. De Sinterklaas was als zoon van een bewoner een vertrouwd persoon voor het woonzorgcentrum, waardoor het geen kwaad leek te kunnen. De beslissing om de Sint te laten langskomen werd genomen om de bewoners in deze mentaal belastende crisis wat verpozing aan te bieden. De man voelde zich op het moment van het bezoek niet ziek, maar bleek volgens het testresultaat achteraf wel besmet te zijn én zelfs een superverspreider. Hopelijk neemt elk van ons de komende weken de juiste beslissingen…

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be