Naar inhoud
Gemeente Mol

Paardeneigenaars kunnen attest aanvragen voor veilige oudejaarsnacht

Kopie van Paardeneigenaars kunnen attest aanvragen voor veilige oudejaarsnacht
Dit nieuwsbericht is niet actueel.
woensdag 9 december 2020

De gemeentebesturen van Mol, Balen en Dessel voorzien paardeneigenaars na een verklaring van eer van een attest om tijdens de oudejaarsnacht hun dieren te vergezellen, ondanks de avondklok. Zelfs met het nationale vuurwerkverbod vrezen veel eigenaren dat er in de nacht van 31 december toch vuurwerk wordt afgeschoten, met potentiële risico’s voor hun dieren. Je vraagt het attest elektronisch aan via www.gemeentemol.be/attestoudjaar.

Het massaal afsteken van vuurwerk zorgt elk jaar voor heel wat onrust bij paarden, alpaca’s,…. Sommige dieren zijn gevoeliger voor de knallende geluiden, waardoor ze zichzelf kunnen verwonden of uitbreken. Veel eigenaars voorkomen dit door oudejaarsnacht door te brengen bij hun paarden om de dieren gerust te stellen.

Door de avondklok van 24 uur tot 5 uur mogen diereneigenaars zich tijdens deze uren in principe niet verplaatsen naar weides en stallen die niet bij hun huis gelegen zijn. Door het eenvoudig aanvragen van een attest via www.gemeentemol.be/attestoudjaar krijg je een eenmalige uitzondering tot 2 uur ‘s morgens.

Verklaring op eer

Wie tijdig het formulier invult met de juiste gegevens en een verklaring op eer, ontvangt een attest met alle informatie. Dit attest toon je bij een eventuele politiecontrole. Vooraf ontvangen de politiediensten ter controle een lijst met de gegevens van alle uitgestuurde attesten. De agenten zullen bij een controle de informatie op het attest nauwgezet nagaan. Wie het attest misbruikt, riskeert een coronaboete.

Het attest is geldig binnen de volledige politiezone tot 2 uur ‘s nachts. Ook wie een weide of stal buiten de politiezone heeft, kan het attest gebruiken als bewijsstuk om de verplaatsing bij een eventuele controle te motiveren.

Welke gegevens?

Op het formulier vullen de eigenaars hun naam, thuisadres en contactgegevens in, alsook het adres of de locatie van de weide of de stallen waar de dieren zich bevinden. Verder krijg je de mogelijkheid om een tweede persoon te vermelden die je ’s nachts vergezelt.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be