“Tijdens kerstdagen niet weggooien wat we samen bereikten”

2711 canva overlegcomité 27 november
vrijdag 27 november 2020

Het Overlegcomité besliste vrijdag 27 november welke coronaregels de komende weken van kracht zijn. Vandaag is de situatie minder dramatisch dan vier weken geleden, maar we mogen niet in enkele dagen verknoeien waarvoor we samen hebben gewerkt. Daarom beperken we de kerstdagen tot een gezellig samenzijn met ons eigen huisgezin. Alleen voor alleenstaanden geldt een beperkte versoepeling tijdens kerstavond 24 en kerstdag 25 december. Wél mogen vanaf dinsdag 1 december ook de niet-essentiële winkels, zwembaden en musea onder strikte voorwaarden de deuren openen. Alle regels gelden tot 15 januari. Begin januari volgt een eerste evaluatie.

Dankzij ieders inspanningen vermeden we de afgelopen weken het ineenstorten van onze ziekenzorg. De dalende besmettingscijfers mogen evenwel geen aanleiding geven tot onbezonnen gedrag en verregaande versoepelingen.

We mogen absoluut niet in gevaar brengen wat we samen opbouwden. Het virus circuleert nog altijd en blijft wijdverspreid. We moeten een derde golf absoluut vermijden. De wintermaanden – waarbij we meer binnen verblijven – zijn uiterst gunstig voor het virus om veel mensen te besmetten.

Ongebreidelde familiefeesten zouden de curve onvermijdelijk opnieuw de hoogte injagen. Het overlegcomité behield daarom bijna alle beperkingen, waaronder de avondklok (24 – 5 uur) en het samenscholingsverbod (meer dan 4 personen). Datzelfde geldt voor de beperkingen op sporten (binnen en contactsporten) en activiteiten. Ook de horeca en contactberoepen blijven voorlopig dicht. Uitsluitend voor de niet-essentiële winkels, de musea, zwembaden en de alleenstaanden komen er tijdens de kerstdagen wel extra mogelijkheden op korte termijn.

• Winkels open vanaf dinsdag 1 december

Ook niet-essentiële winkels mogen vanaf dinsdag 1 december opnieuw de deuren openen. Funshopping is evenwel niet aan de orde. Beperk de winkeltijd tot 30 minuten en winkel alleen, behalve als je hulpbehoevend bent. Ook het gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt maximaal beperkt.

Afhankelijk van de winkeloppervlakte geldt een maximumaantal toegelaten klanten op hetzelfde moment (1 persoon per 10m²). Is de winkel kleiner dan 20m²? Dan zijn maximum 2 klanten toegelaten. Winkels die groter zijn dan 400m², organiseren verplicht toegangscontrole. Winkels houden ook toezicht op een veilige organisatie van de wachtrijen buiten.

Zowel klanten als winkelmedewerkers houden zich strikt aan de regels. Ontsmet of was regelmatig je handen. Draag altijd een mondmasker. Is het te druk?  op een later moment terug.

Koopzondagen en extra openingen zijn toegelaten, omdat dit voor extra spreiding zorgt. Ook de niet-essentiële marktkramen zijn vanaf dinsdag 1 december opnieuw welkom op de wekelijkse markt.

De toelating tot heropenen geldt ook voor musea en zwembaden: zij mogen vanaf 1 december onder strikte voorwaarden opnieuw bezoekers verwelkomen.

• Vieren van kerst- en eindejaarsdagen

De huidige regels op het beperken van onze sociale contacten blijven integraal behouden. Dit betekent dat familiefeesten met gasten buiten je gezin niet toegelaten zijn. Per gezin mag je slechts één nauw contact uitnodigen.

Voor alleenstaanden geldt op 24 en 25 december een tijdelijke versoepeling. Zij mogen uitzonderlijk op hetzelfde moment wel hun vast nauw contact en de extra persoon uitnodigen.

Buiten bewegen (wandelen, fietsen, sporten,…) of op straat elkaar ontmoeten, is toegelaten met maximum 4 personen (of met je huisgezin). Als deze niet van hetzelfde huisgezin zijn, bewaar je altijd 1,5 meter afstand of je draagt een mondmasker.

• Nationaal vuurwerkverbod

In de eindejaarsperiode geldt een nationaal vuurwerkverbod, zowel voor de verkoop als het afsteken.

• Niet-essentiële reizen strikt afgeraden

Niet-essentiële reizen (waaronder skivakanties) worden door het Overlegcomité strikt afgeraden. Er werden grenscontroles aangekondigd om na te gaan of reizigers het Passenger Location Form correct invullen bij een verblijf van minstens 48 uur in het buitenland. Ook wil de overheid controles uitvoeren op het respecteren van de quarantaineverplichting na een terugkeer uit een rode zone.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be