Gemeentebestuur herinnert winkeliers aan lijst niet-essentiële producten

vrijdag 20 november 2020

Het gemeentebestuur heeft alle supermarkten en doe-het-zelfzaken herinnerd aan de lijst van niet-essentiële producten die niet beschikbaar in de winkelrekken mogen liggen én niet aan de kassa mogen verkocht worden. Om eerlijk te blijven tegenover de winkels die noodgedwongen gesloten blijven door de coronamaatregelen, is het belangrijk dat alle winkels zich strikt aan de regels houden. Bij meldingen van overtredingen, vragen we de sociale inspecteurs van de FOD Economie voor gerichte controles.

Sinds 2 november zijn alle ‘niet-essentiële’ winkels tijdelijk gesloten. Deze maatregel geldt voorlopig tot 13 december, met een eerste evaluatie op 1 december. De aangeduide ‘essentiële’ winkels mogen van de federale overheid uitsluitend ‘essentiële’ producten verkopen.

Essentiële producten zijn:

• Voeding (met inbegrip van dierenvoeding)
  • Huishoud- en verzorgingsproducten
  • Bloemen en planten
  • Papier- en schrijfwaren
  • Kranten, tijdschriften en boeken
  • Stoffen (geen kleding).
  • Doe-het-zelf zaken mogen enkel gereedschap en materialen verkopen om werken uit te voeren in huis of in de tuin

In de praktijk stellen we vast dat de supermarken en doe-het-zelfzaken in onze gemeente grote inspanningen leveren om aan de regels te voldoen. We danken hen hiervoor, want dat is niet altijd even eenvoudig en vanzelfsprekend. Toch krijgen we geregeld meldingen van klanten en andere winkels dat de regels niet overal eenduidig en strikt worden nageleefd.

Niet-essentiële producten

Daarom geven we nog eens het officiële overzicht van wat zeker als niet-essentieel wordt beschouwd. Alles wat binnen deze categorieën valt, mag niet in de winkel verkocht worden. Deze producten moeten ontoegankelijk zijn en/of volledig afgeschermd worden. We vragen de winkels om de lijst correct te interpreteren.

• Meubels, met inbegrip van keuken- en badkamermeubels, tuinmeubels en barbecuetoestellen
  • Groot keukengerei
  • Mobiele verwarmingstoestellen
  • Decoratieartikelen (met uitsluiting van kaarsen)
  • Multimedia
  • Elektro
  • Speelgoed
  • Kleding
  • Schoeisel
  • Telecomaccessoires
  • Juwelen
  • Lederwaren
  • Sportartikelen

De niet-essentiële goederen mogen uitsluitend na voorafgaande bestelling (online, telefonisch, per e-mail,…) aan huis geleverd of buiten afgehaald worden. Het leveren of ophalen moet op een later tijdstip gebeuren. Tijdens het fysiek winkelen voor essentiële producten mogen er dus géén niet-essentiële goederen in de winkel besteld worden.

Meldingen en sancties

Burgers die inbreuken vaststellen kunnen deze rechtstreeks melden via het Meldpunt Sociale Fraude. Dit kan online of via 02 511 51 51. Meldingen die worden overgemaakt aan het gemeentebestuur of de lokale politie, worden eveneens overmaakt aan deze dienst. De controles op het terrein worden uitgevoerd door de sociale inspectie van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Na vaststellingen ter plaatse door de sociale inspecteurs volgen mogelijke sancties.

Meer info: dienst lokale economie, 014 33 08 98, lokale.economie@gemeentemol.be