Naar inhoud
Gemeente Mol

Nicaraguaanse ambassadeur bedankt Mol voor 35 jaar stedenband met Santo Tomás

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
vrijdag 23 oktober 2020

Op vraag van de Nicaraguaanse ambassadeur in België vond op donderdag 22 oktober een online gesprek plaats tussen de ambassadeur van Nicaragua in België, Mauricio Lautaro Sandino Montes, de burgemeester van Mol, Wim Caeyers, schepenen en afvaardiging van het Nicacomité. De ambassadeur lichtte de toestand in zijn land toe omtrent de coronapandemie en bedankte Mol uitdrukkelijk voor de jarenlange samenwerking met Nicaragua. Meer info over onze stedenband vind je op https://www.gemeentemol.be/product/1065/stedenband-santo-tomas

Dit jaar bestaat de stedenband tussen Mol en Santo Tomás in de regio Chontales van Nicaragua namelijk 35 jaar. Zowel de ambassadeur als onze burgemeester en schepen voor mondiaal beleid Hilde Valgaeren, uitten hun waardering voor de duurzame samenwerking tussen de beide gemeenten waardoor we, in de woorden van de burgemeester, beetje bij beetje samen bouwen aan een betere wereld.

Pandemie

Door de jarenlange samenwerking en intense uitwisselingen heerst er een hechte band tussen beide gemeenten. Beiden worden nu getroffen door de huidige coronapandemie. De ambassadeur lichtte in het gesprek toe dat de pandemie heel wat mensenlevens heeft geëist in Nicaragua en dat ook de economie erdoor wordt getroffen. De regering is er wel in geslaagd om snel maatregelen in te voeren die goed gevolgd worden door de bevolking.

 

35 jaar stedenband

Sinds april 1985 heeft onze gemeente een stedenband met de gemeente Santo Tomás, gelegen in de regio Chontales, in het groene hart van Nicaragua, aan de oevers van de rio Mico. In beide gemeenten werken de gemeentebesturen, de basisgroepen en hun jongerenbewegingen en de bevolking samen aan de stedenband. Hierbij gaat de aandacht naar hulpprogramma’s, sensibilisatie, uitwisseling van mensen en ideeën en technische ondersteuning. Concreet werkt de stedenband rond onderwijs, gezondheidszorg, woningbouw, milieu, lokale economie, drinkwatervoorziening, jeugdwerk en gemeentelijk beleid.

Door de jaren zijn er verschillende uitwisselingen geweest van Nicaraguanen in Mol en van Mollenaren in Nicaragua. In 2020 staat de teller op 35 jaar stedenband: een jaar dat gevuld zou moeten zijn met feestelijkheden. Maar de coronapandemie besliste daar anders over. In de maanden november en december zal deze mijlpaal wel in de verf worden gezet. Hou de website www.gemeentemol.be dus goed in de gaten.

Meer info:

> dienst samenlevingsopbouw - ontwikkelingssamenwerking, 014 33 15 63

> www.nicamol.be

Downloads