Nog belangrijker met nieuwe quarantaineregels: vermijd hoogrisicocontacten

Ontwerp zonder titel
woensdag 21 oktober 2020

Met de nieuwe quarantaine- en testmaatregelen wordt het meer dan ooit belangrijk om hoogrisicocontacten te vermijden. Alleen zo voorkom je het risico op een langdurige quarantaine van minstens 10 dagen. Moet je toch in quarantaine? Volg dan strikt de richtlijnen. Uit de testresultaten van de laatste weken blijkt dat zeer veel inwoners zonder ziektesymptomen als hoogrisicocontact toch besmet zijn en anderen kunnen besmetten.

Vanaf woensdag 21 oktober gelden er aangepaste quarantaine- en testmaatregelen. Heb je geen symptomen, maar had je een hoogrisicocontact? Of kom je zonder symptomen terug uit een rode zone? Dan word je vanaf 21 oktober niet meer getest. Je moet wél tien dagen in quarantaine, en daarna nog vier dagen voorzichtig zijn. Dat beslisten de ministers van Volksgezondheid en Welzijn om de belasting van laboratoria te verlagen. Zo ontvingen de laatste dagen meer stalen dan ze tijdig kunnen verwerken. Als je wel symptomen hebt, verandert er niets. Op 15 november volgt een evaluatie.

Beperk je hoogrisicocontacten

Met deze aanpassing geldt meer dan ooit: beperk je hoogrisicocontacten. Alleen zo vermijd je een langdurige quarantaine. Hou aanvullend altijd en overal afstand of draag een mondmasker als dat niet kan. Tot nu gold dat je je in risicosituaties altijd moest laten testen, ook al had je geen symptomen. Deze test valt nu weg.

Geen symptomen? Geen test, wél quarantaine

De regels veranderen voor mensen zonder symptomen, die op een of andere manier meer risico lopen op een coronabesmetting:

• Uit vakantie terugkomen uit een rode zone
  • Recent hoogrisicocontact: contact met een besmet persoon voor langer dan 15 minuten, op minder dan anderhalve meter, zonder mondmasker
  • Verwittiging via de coronalert app

Vanaf nu moet je je in deze gevallen niet meer laten testen.

Nadat je verwittigd bent van de risicosituatie via het Passenger Locator Form, het contactonderzoek of de app moet je jezelf wél in quarantaine plaatsen, en dit voor een langere periode dan daarvoor: tien dagen, in plaats van zeven. Bovendien moet je na die tien dagen nog extra voorzichtig zijn in je contacten met anderen, en dit zeker voor vier dagen. Deze langere periode is nodig nu de absolute zekerheid van de testuitslag wegvalt.

Wel symptomen? Test én quarantaine

Heb je symptomen zoals plots verlies van geur en smaak, een droge hoest, kortademigheid of plotse pijn aan de borst? Of vertoon je een combinatie van klachten zoals koorts, spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, diarree, keelpijn of een snotneus? Dan moet je nog steeds onmiddellijk in quarantaine gaan, voor zeven dagen. Je neemt contact op met je huisarts om je zo snel mogelijk te laten testen. Als de test positief is, blijf je in quarantaine. Bij een negatieve test mag je uit quarantaine als je gezondheid dit toelaat.

Symptomen in je gezin?

Heeft iemand in je gezin symptomen? Dan gelden bovenstaande regels ook. De persoon met symptomen probeert zich zo goed mogelijk te isoleren en laat zich zo snel mogelijk testen. Bij een positieve test blijft hij of zij zeven dagen in quarantaine. De rest van het gezin plaatst zich ook in quarantaine, omdat ze contact hebben (gehad) met iemand met symptomen. Deze quarantaine loopt voor zeventien dagen: zeven dagen samen met de besmette perso(o)n(en), en tien dagen vanaf de laatste dag van de besmetting.

Zes gouden regels meer dan ooit cruciaal!

Met deze aanpassing blijft het belangrijker dan ooit om je aan de zes gouden regels te houden. Beperk zo veel mogelijk je hoogrisicocontacten. Hou bij ontmoetingen altijd en overal afstand, of draag een mondmasker als dat niet kan. Ontmoet mensen bij voorkeur buiten. Was of ontsmet regelmatig je handen, en wees extra voorzichtig voor mensen die tot een risicogroep behoren.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, 2400@gemeentemol.be