“Op één week tijd in een stroomversnelling beland. Samen geraken we hieruit.”

voorkeur_burgemeester 061
maandag 19 oktober 2020

De afgelopen week deden onze eigen lokale contactonderzoekers 140 telefoontjes naar inwoners met een bevestigde coronabesmetting. In de periode van bijna tien weken tussen 1 augustus en 10 oktober moesten we er in totaal ‘slechts’ 180 doen.

Stroomversnelling
Het is maar één van de vele cijfers die illustreren dat we de afgelopen week in een stroomversnelling zijn beland. Dagelijks ontvangen we via de ‘online controletoren’ de meest recente cijfers. Zo noteren we vandaag een recordaantal van 136 geregistreerde besmettingen voor de laatste 7 dagen. Gemiddeld levert 1 op 7 testen een positief resultaat op. Dit cijfer (het positiviteitsratio) stijgt week na week.

Virus wint aan kracht
Dit besmettingsaantal betekent voor onze gemeente een incidentiecijfer van 367,3 op 100.000 inwoners. Dit is bijzonder hoog, zeker als je weet dat de eerste alarmdrempel op 20 ligt. Met dit cijfer bereiken we stilaan het niveau van de stad Antwerpen. Bovendien wint het virus nog steeds aan kracht.

Veel Molse kotstudenten besmet
De afgelopen weken stelden we bijzonder veel besmettingen onder kotstudenten vast. Dit is geen beschuldiging, slechts een vaststelling. Deze besmettingen hebben zich via talrijke informele contacten - binnen en buiten het verenigingsleven - doorgezet naar leeftijdsgenoten. Ook dit is geen verwijt. Talrijke kotstudenten engageren zich in ons lokale verenigingsleven, een sociaal engagement dat we alleen maar kunnen toejuichen.

Niemand van gezin blijft gespaard
Na één besmetting in het gezin zien we vervolgens dat ook broers, zussen en ouders besmet geraken. Als iemand in huis het coronavirus oploopt, blijft vaak niemand van het gezin gespaard.  Zo merken we de laatste dagen dat de 51 – 60-jarigen zeer snel uitgroeiden tot de leeftijdscategorie met de meeste besmettingen. In vele gevallen gaat het om ‘ouders van…’, zo blijkt uit het lokaal contactonderzoek. Ook in de leeftijdscategorieën boven de 60 jaar stijgen de besmettingscijfers bijzonder snel.

Epidemie is uitgewaaierd
De epidemie in onze gemeente situeert zich dus niet langer in specifieke leeftijdscategorieën, maar is uitgewaaierd. Zowel op vlak van leeftijd als geografisch. Dit laatste is uiterst verontrustend. De kans op een ziekenhuisopname met ernstige en zelfs levensbedreigende ziektesymptomen, stijgt met de leeftijd. De recente ziekenhuisopnames van het Heilig Hartziekenhuis bevestigen dit.

Niet wanhopen, geen paniek
De komende dagen en weken worden bijzonder spannend. We moeten niet wanhopen. Paniek is een slechte raadgever. Wel vragen we dat iedereen zijn sociale contacten drastisch beperkt, zeker tijdens informele momenten en in de vrijetijdsfeer. Kan je geen afstand bewaren? Draag dan een mondmasker. We doen hiervoor beroep op de verantwoordelijkheidszin van elke inwoner. Kijk hiervoor in de eerste plaats naar jezelf. Alleen maar met het vingertje wijzen naar anderen is al te gemakkelijk.

Protocollen wijzigen
Sinds maandag 19 oktober gelden er strengere nationale regels om onze contacten te beperken. De horeca heeft de deuren moeten sluiten. Ook de bestaande regels omtrent sport, cultuur, jeugdverenigingen,… worden tegen eind deze week gewijzigd (lees: verstrengd). We verwachten uiterlijk vrijdag 23 oktober nieuwe protocollen met regels en richtlijnen, aangepast aan de huidige alarmsituatie.

Samen kunnen we dit
De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames moeten absoluut binnen de perken blijven, zodat we elke inwoner de medische zorgen kunnen geven die dringend nodig zijn. Dezelfde discipline is vereist als we onze scholen en bedrijven willen openhouden. Dit is in ieders belang, ook in die van de horeca. Alleen met veel betere cijfers zal de hogere overheid beslissen om deze na de evaluatiemomenten te heropenen. Samen kunnen we dit in MooiMol.

Je burgemeester

Wim Caeyers