Naar inhoud
Gemeente Mol

“Stap terug, om nadien samen terug vooruit te gaan”

Mol1
vrijdag 16 oktober 2020

Het overlegcomité kondigde vrijdagavond 16 oktober een aantal nieuwe maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. De nieuwe richtlijnen gaan in vanaf maandag 19 oktober en duren vier weken. Na twee weken volgt een evaluatie. De verstrenging is noodzakelijk om de razendsnelle opmars van het virus te stoppen. Zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames als dodelijke slachtoffers stijgt exponentieel. “We zetten nu een stap terug, om nadien samen terug vooruit te gaan”.

Met de huidige maatregelen kiest het overlegcomité voor gezondheid als allerhoogste prioriteit. Zonder gezondheid, geen leven. Zonder gezondheid, geen vrijheid. Op dit moment is het virus heel dichtbij. Iedereen kent wel iemand die ziek is door corona, opgenomen is in het ziekenhuis, in quarantaine verblijft of mogelijk zelfs een overleden persoon.

Het virus profiteert meedogenloos van wat we als samenleving het liefste hebben: menselijk contact. Het virus kent geen rechtvaardigheid én heeft slechts één doel: zo veel mogelijk mensen besmetten en ziek maken. De afgelopen week noteerden we in Mol een recordaantal van 120 besmettingen, goed voor een incidentiecijfer van 324 (op 100.000 inwoners) voor de laatste 7 dagen. De eerste alarmdrempel ligt op een cijfer van 20. Op amper een week tijd verslechterde de situatie enorm.

Beperk je sociale contacten

Twee weken geleden luidde de basisboodschap: beperk je nauwe sociale contacten. Hou altijd en overal afstand en draag een mondmasker als dit niet kan. Veel inwoners hebben dit gedaan, toch was het niet voldoende om het virus tijdig af te remmen.

Barometer op komst

De komende week verwachten we een overkoepelende barometer met verschillende alarmniveaus. Deze barometer wordt gekoppeld aan bijgestuurde protocollen voor onder andere cultuur en sport. Deze worden de komende dagen uitgewerkt. Tot dan blijven de huidige protocollen van kracht. Kleine kermissen en markten blijven mogelijk, kerstmarkten niet.

Wanneer een bepaalde activiteit niet onder een goedgekeurd protocol valt, dan geldt er een vaste maximumcapaciteit van 40 personen. In afwachting van de nieuwe protocollen gelden vanaf maandag 19 oktober al een aantal verstrengde maatregelen.

  • Cafés en restaurants sluiten één maand

Vanaf maandag 19 oktober gaan alle restaurants en cafés dicht. Ze sluiten voor een periode van één maand. Na twee weken volgt een evaluatie. Afhaal blijft wel mogelijk tot 22 uur. Ook hotels blijven open. Een pakket aan steunmaatregelen wordt uitgewerkt om de horeca in deze zware periode maximaal te ondersteunen. Nachtwinkels sluiten om 22 uur. Na 20 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden.

  •  Nauwe contacten (knuffelcontacten) beperkt tot maximum 1

De afgelopen weken mocht je 3 nauwe contacten hebben, buiten je eigen huisgezin. Dit wordt herleid tot één persoon. Met deze persoon mag je knuffelen, op minder dan 1,5 meter en zonder mondmasker. Je kiest je nauw contact voor een vaste periode van vier weken. Wees extra voorzichtig met contacten tussen jongeren en ouderen.

Naast je nauw contact kan je maximum 4 personen uitnodigen in je huishouden, op afstand en met mondmasker. Het moeten twee weken lang dezelfde personen zijn. Daarna kan je een andere vriend of familielid kiezen. 

  •  Telewerken waar het kan

Als telewerken voor een bepaalde functie mogelijk is, dan wordt het verplicht. Kan je niet telewerken? Dan moet je al het nodige doen om altijd en overal een veilige afstand te bewaren.

  •  Nachtklok van middernacht tot 5 uur

Er geldt een nachtklok tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends. Zonder goede reden moet je tijdens deze uren thuis zijn. Feestjes tot in de vroege uurtjes zijn uit den boze.

  • Samenscholing en mondmasker?

Over het samenscholingsverbod van meer dan 4 personen op het openbaar domein deed het overlegcomité geen expliciete uitspraken. Samen met de geldende regels voor het verplicht dragen van mondmaskers veronderstellen we dat deze maatregelen van kracht blijven.

Meer info: corona infolijn, 0800 14 689. Deze zaterdag en zondag bereikbaar van 9 tot 17 uur